γράφει η Εύη Πιτυροπούλου , Μάνιτας το Κύμα
Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο πιο επίκαιρες γίνονται οι δροσερές σαλάτες! Οι σαλάτες αποτελούν αγαπημένη διατροφική συνήθεια όσων φροντίζουν την υγεία και το σώμα τους, καθώς συνοδεύουν ιδανικά κάθε πιάτο, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και ένα πλήρες γεύμα από μόνες τους!
Γιατί Σαλάτα;
Οι λόγοι που κάνουν τις σαλάτες απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής είναι πολλοί. Αρχικά, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη γήρανση. Τέλος, περιέχουν πληθώρα βιταμινών, όπως το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες Α, Κ, C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τακαροτενοειδή, αλλά και μέταλλα.
Ο εμπλουτισμός της σαλάτας μας με ελαιόλαδο μας προσφέρει επιπλέον βιταμίνη Ε αλλά και σίδηρο, ενώ όταν προστεθεί και μία πηγή πρωτεΐνης γίνεται ένα πλήρες, ελαφρύ και υγιεινό γεύμα!
Ακολουθούν 4 απολαυστικές σαλάτες, ιδανικές για ελαφριά, καλοκαιρινά γεύματα!
Χωριάτικη Σαλάτα
Αποτελούμενη από ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, φέτα, ελαιόλαδο, ελιές και ρίγανη, η «επίσημη αγαπημένη» μας αποτελεί μία ιδανική επιλογή γεύματος!
Ριγανάδα
Κεφαλλονίτικη συνταγή, ουσιαστικά αποτελεί μία παραλλαγή της χωριάτικης. Φτιάχνεται με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κομματάκια φέτας, ελαιόλαδο, ξύδι, ρίγανη και ελιές, ενώ περιέχει και κρίθινο παξιμάδι, πηγή πυριτίου, χρωμίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
Μάνιτας
Η γαλλική σαλάτα, η ρόκα, η φρέσκια ντομάτα, η λιαστή ντομάτα και το ανθότυρο παντρεύονται με μία αρωματική βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο ξύδι και ελαφριά εσάνς σκόρδου. Το αποτέλεσμα είναι μία πλούσια, ιδιαίτερα γευστική και χορταστική σαλάτα!
Αφαία
Περιέχει μαρούλι, γαλλική σαλάτα, λόλα πράσινη και κόκκινη και ντοματίνια. Ενισχύεται με βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο ξύδι και πετιμέζι, μία τροφή γνωστή για την ενέργεια που δίνει αλλά και για τα υψηλά ποσοστά σιδήρου που περιέχει. Το κατσικίσιο τυρί και το φιστίκι Αιγίνης συμπληρώνουν γευστικά αλλά και θρεπτικά τη σαλάτα αυτή, προσφέροντας φυτικές στερόλες, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και, φυσικά, ακαταμάχητη γεύση!
Καλή σας όρεξη!