εξετάσεις αίματος και λίγα λόγια για τους δείκτες (συνέχεια)

εξετάσεις αίματος και λίγα λόγια για τους δείκτες (συνέχεια)

Αιματοκρίτης

Σε αθλητές αντοχής, κυρίως δρομείς, βρίσκουμε πολλές φορές οριακά χαμηλό αιματοκρίτη , πράγμα που αποκαλείται “αναιμία του αθλητή” και αιτιολογείται , αφενός μεν από την καταστροφή των αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης των πελμάτων στο έδαφος,αφετέρου δε από την αύξηση του όγκου του αίματος (αυξάνεται η ποσότητα του πλάσματος με αποτέλεσμα να αραιώνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεσα σε αυτό.) Οπως και να έχει όμως οι αθλητές αντοχής,ομαδικών αθλημάτων και πολεμικών τεχνών θα πρέπει να λαμβάνουν διπλάσια ποσότητα σιδήρου καθημερινώς.

Ασβέστιο

Αύξηση ή μείωση του ασβεστίου του πλάσματος συνδυάζετε με πολλούς παράγοντες ,σημασία για τους αθλητές έχει,ότι η λήψη υψηλής ποσότητας βιταμίνη D αυξάνει το ασβέστιο ,ενώ η χορήγηση διουρητικών (lassix)μειώνει το ασβέστιο.

Φώσφορος

Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι συνεργάτες σε πολλές μεταβολικές διεργασίες ,επομένως αυξομειώσεις του ενός θα επιφέρει ανάλογες μεταβολές του άλλου.Αύξηση του φωσφόρου μπορεί να συνδεθεί με υπερθυρεοειδισμό και αυξημένη έκκριση ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης.

Σάκχαρο

Υπερβολικά αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα αποτελούν σοβαρή ένδειξη προδιαβητικού σταδίου ή διαβήτου. Πολύ χαμηλές τιμές σηματοδοτούν νόσο του ήπατος.

Ουρία

Η ουρία είναι υποπροϊόν της διάσπασης της πρωτεΐνης στο ήπαρ. Αποβάλλεται στα ούρα. Υψηλή ουρία μπορεί να σημαίνει νεφρική ανεπάρκεια . Υπερβολική λήψη πρωτεΐνης ή πρωτεϊνικός καταβολισμός ανεβάζουν ελαφρώς τα επίπεδα ουρίας στο αίμα.

Νάτριο και Κάλλιο

Η διακυμάνση των τιμών των ηλεκτρολυτών στο σώμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (το περιβάλλον ,διάφορα φάρμακα,διάφορες ασθένειες). Σε αθλητές συνήθως ,διαταραχές στο ηλεκτρολυτικό ισοζύγιο μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ζέστη. Ενώ απώλειες ηλεκτρολυτών μπορεί να προκληθούν από λήψη διουρητικών και κάποιον αντιφλεγμονώδων φαρμάκων ,με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια δύναμης , μια και οι ηλεκτρολύτες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία.

Στο επόμενο άρθρο μου θα αναλύσουμε το ουρικό οξύ,χοληστερόλη,ολική πρωτεΐνη ,τριγλυκερίδια ,CPK,αλκαλική φωσφατάση και Τεστοστερόνη .