Αντιμετώπιση της Σιδηροπενικής Αναιμίας απο Προσωπική Εμπειρία

Αντιμετώπιση της Σιδηροπενικής Αναιμίας απο Προσωπική Εμπειρία

Άν αισθάνεσαι όταν ξυπνάς το πρωί σαν να βρίσκεσαι σε ιστιοπλοικό με χάλια καιρό,αν όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι το πρωί, νομίζεις ότι γίνεται σεισμός,αν ανεβαίνεις 20 σκαλοπάτια νομίζεις ότι έχεις τρέξει 3 χιλιόμετρα τότε ένα είναι το σίγουρο, οι αποθήκες σιδήρου(δείκτης φεριτίνη) έχουν αδειάσει.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι είναι να επισκεφτείς ένα γιατρό,χρειάζεσαι επειγόντως να κάνεις εξετάσεις αίματος(δείκτες σιδήρου,αιματοκρίτη,φεριτίνη,αιμοσφαιρίνη) ,ξεκούραση και καλή διατροφή(κόκκινο κρέας,παντζάρια,μπρόκολο,σπανάκι και φακές).

Προσωπική μου εμπειρία.”Είμαι ένας άνθρωπος που λατρεύω τη δουλειά μου και δουλεύω ασταμάτητα 12 ώρες την ημέρα.Δεν μπορώ να πω όχι όταν ζητάνε τη βοήθεια μου σε ότι αφορά την υγεία του άλλου με αποτέλεσμα να είναι είς βάρος της δικής μου υγείας.Δε μου αρέσει καθόλου το κόκκινο κρέας και δεν τρώω καθόλου τροφές που έχουν σίδηρο.Δεν έπαιρνα κανένα συμπλήρωμα διατροφής και ειδικά σιδήρου τις δύσκολες μέρες γιατί από εκεί όλες οι γυναίκες έχουμε αρκετή απώλεια.Ετσι μια γαστρεντερίτιδα πριν 2 μήνες ,με εξάντλησε εντελώς γιατί δεν ήθελα να επισκεφτώ το νοσοκομείο να μου βάλουνε ορό,το πάλεψα,το ξεπέρασα δε αλλά άδειασα από ηλεκτρολύτες με αποτέλεσμα να ζαλίζομαι και να αφυδατωθώ.Μη μπορώντας να φάω καλά και με πολύ δουλειά ένα μήνα μετά ξύπνησα μια ωραία Δευτέρα και όλα γύρω μου γύριζαν.Αμέσως επισκέφθηκα το νοσοκομείο μου μέτρησαν την πίεση η οποία ήταν πολύ χαμηλή και μου έκαναν εξετάσεις ,με αποτελέσματα καθόλου ενθαρρυντικά.Δίπλα μου είχα ανθρώπους ,(πολύ σημαντικό και μια ευκαιρία να δεις ποιοι στέκονται δίπλα σου τη δύσκολη στιγμή) με στηρίξανε από το πρώτο λεπτό και με την κατάλληλη αγωγή,διατροφή και ξεκούραση έφτασα να είμαι στα φυσιολογικά επίπεδα των δεικτών.Η φροντίδα του εαυτού μου δε σταματά εδώ αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή όσο αφορά την διατροφή.Με την προτροπή της αγαπημένης μου νοσοκόμας και λόγω του γεγονότος ότι δουλεύω αρκετά και το καλοκαίρι είναι μια εποχή που δουλεύω αρκετά λόγω των μαθημάτων κολύμβησης στη θάλασσα και των μαθημάτων γιόγκα στην παραλιά,έφτιαξα ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής με τροφές πλούσιες σε σίδηρο και υδατάνθρακα έτσι ώστε να έχω ενέργεια και δύναμη να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της δουλειάς μου που τόσο αγαπώ.Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία για να σας βάλω στη σκέψη ´´φροντίζω τον εαυτό μου όσο πρέπει;”Αν ναι τότε είστε τυχεροί,αν όχι δώστε λίγο σημασία σε σας.Αν μπορείς να φτάσεις ψηλά χωρίς δυνάμεις σκέψου που μπορείς να φτάσεις με αυτές…”

Διατροφικές συμβουλές:

  • Οι έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα γεύματα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη (κρέας, αυγό). Συγκεκριμένα να τρώμε σε μεγάλη συχνότητα ένα ή περισσότερα από τα εξής λαχανικά: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες), ξυνολάχανο, καρότο, τομάτες.
  • Στα φαγητά που περιέχουν σπανάκι (π.χ σπανακόρυζο) ή κόκκινο κρέας (π.χ μοσχάρι) προσθέτουμε πολύ λεμόνι, το οποίο λόγο της βιταμίνης C που περιέχει, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Συνδυάζουμε τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο με πρωτεϊνούχα τροφή ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, συνδυάζω ένα πιάτο φακές με μια μερίδα τόνο ή 3-4 σαρδελίτσες και όχι με τυρί.
  • Όταν για γεύμα τρώω κρέας και αυγό, προσπαθώ να αποφύγω την κατανάλωση πράσινων λαχανικών(π.χ. χόρτα, μαρούλι, ρόκα) διότι οι φυτικές ίνες περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό
  • Μην καταναλώνουμε καφέ ή μαύρο τσάι αμέσως μετά τα γεύματα, διότι οι τανίνες που περιέχουν περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Μην καταναλώνουμε τυρί σε συνδυασμό με κρέας ή με φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, διότι περιορίζεται η απορρόφηση όχι μόνο του σιδήρου αλλά και του ασβεστίου.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυσικές τανίνες, όπως η αγκινάρα, το σταφύλι και το αγριοκάστανο, διότι περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου (αλλά και του ασβεστίου και του μαγνησίου).

Ελπίζω τα πάθημα να μου γίνει μάθημα!

Καλή μας επιτυχία!