Ο Δρόμος προς την Ευεξία

Ο Δρόμος προς την Ευεξία

Ευχή όλων μας, κάθε μονοπάτι που παρουσιάζεται μπροστά μας να οδηγείται μόνο προς την ευεξία.
Το μονοπάτι που θα βρεθεί στο δρόμο μας και θα είναι αδιέξοδο, να οδηγεί προς την ευεξία.
Τέσσερεις ορμόνες που βοηθάνε να ενεργοποιούμε τους χυμούς της ζωής και οδηγούν στην ευεξία είναι :
1.Γνωστή με το όνομα “ορμόνη της αγάπης”, η ωκυτοκίνη ελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά, σωματικά και κοινωνικά, η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, στη βάση του εγκεφάλου.
2.Ένας νευροδιαβιβαστής η ντοπαμίνη παίζει κύριο ρόλο στο σύστημα επιβράβευσης, μια ομάδα διαδικασιών στον εγκέφαλο που ελέγχουν τα κίνητρα, τις επιθυμίες και τους πόθους. Επίσης, από τη ντοπαμίνη σχηματίζεται η νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη, ουσίες (κατεχολαμίνες) εξαιρετικής σημασίας για όλο τον οργανισμό.
Τα επίπεδα της ντοπαμίνης επηρεάζουν
την διάθεση, τον ύπνο, την μάθηση,την κίνηση, την εγρήγορση, την ροή του αίματος, την παραγωγή ούρων.
3. Σεροτονίνη,  η ορμόνη που δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδά της έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και θυμού, καθώς και με ημικρανίες και διπολική διαταραχή.
Για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί και ως η ορμόνη της ευτυχίας, καθώς όταν υπάρχει σε ικανοποιητικές ποσότητες βοηθά στη ρύθμιση και τη βελτίωση της διάθεσης και την πρόληψη της κατάθλιψης.
4. Οι ενδορφίνες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.
Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες , ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.
Για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τη ψυχολογική του κατάσταση, καλό θα είναι, να διατηρούμε στα σωστά επίπεδα όλες τις παραπάνω ορμόνες με τη σωστή διατροφή, γυμναστική και διαλογισμό.
Μόλις αναγνωρίσουμε το πρόβλημα μας, το αποδεχόμαστε και ακολουθούμε το μονοπάτι της ευεξίας, φθάνει να θέλουμε, να βοηθηθούμε πραγματικά. Είσαι κάτι ξεχωριστό, δώσε στον εαυτό σου, αυτό που αξίζει.

Φωτεινή Μπήτρου