Το Άθλημα του Μποντυμπίλντερ (body building)

Το Άθλημα του Μποντυμπίλντερ (body building)

Προσπάθησα να αναλύσω το άθλημα του μπόντυμπιλντερ body builder από διάφορες απόψεις αθλητών της IFBB που διάβασα και από ότι είδα και μέσα από προσωπική μου εμπειρία τόσο στην κατηγορία miss body fitness  όσο και στον κλασσικό αθλητισμό, ανακάλυψα ότι αποτελεί τη βάση για πολλά αθλήματα. Η εκγύμναση με αντιστάσεις είναι ο θεμέλιος λίθος της φυσικής κατάστασης των αθλητών διαφόρων αγωνισμάτων του στίβου, αθλοπαιδιών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ) ακόμα και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Πολλοί στο άκουσμα της λέξης “βάρη”, έχουν στο μυαλό τους ανθρώπους (άντρες κυρίως) τεραστίων διαστάσεων. Αυτή η άποψη αν και εσφαλμένη, δικαιολογείται από την έλλειψη ενημέρωσης ή την μονομερή κι ελλιπή ενημέρωση καθώς επίσης και τις σκηνές που πολλές φορές βλέπουμε να διαδραματίζονται στα γυμναστήρια με επίδοξους “αθλητές- πρωταθλητές” να κάνουν το παν για να αμαυρώσουν την εικόνα του αθλήματος με λεονταρισμούς και ψευτοθεωρίες.
Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το Βody Βuilding είναι να ξέρει τι σημαίνει Body Building και γιατί θέλει να ασχοληθεί με αυτό. Να έχει δηλαδή γνώση και αυτογνωσία.

Τι είναι το Bodybuilding?
Αναλύοντας την λέξη ετυμολογικά,σημαίνει “σωματοδόμηση”,χτίζεις το σώμα σου προσπαθώντας να επιφέρεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αρμονική ανάπτυξη μυϊκής μάζας έχοντας πάντα σαν γνώμονα την άριστη φυσική κατάσταση με όλες τις παραμέτρους που την απαρτίζουν (δύναμη,αντοχή,ευλυγισία κλπ).
Πολλοί στην βιασύνη τους να δουν αποτελέσματα, ξεχνούν ότι το Βody Βuilding είναι άθλημα κι απαιτεί κι αυτό πρώτα από όλα να φτιάξεις φυσική κατάσταση για να ανταποκριθείς στις περαιτέρω καταπονήσεις, ακολουθούν λάθος τακτικές οι οποίες στην συνέχεια οδηγούν σε αρνητική ανταπόκριση του σώματος(τραυματισμοί,στασιμότητα,αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά,υπερκοπώσεις) και καταλήγουν τελικά να παρατούν τις προσπάθειες.

Το Βody Βuilding είναι ένα άθλημα που απαιτούνται τεράστια αποθέματα υπομονής, επιμονή, αυτοσυγκέντρωση και ισχυρή θέληση. Για να φτιάξεις ατσαλένιους μύες πρέπει να έχεις πρώτα καταλάβει τι ακριβώς θέλεις από τον εαυτό σου,αν αυτό που θες είναι εφικτό και να το παλέψεις με συνέπεια και σοβαρότητα.

Γιατί να ασχοληθώ με το Body building?
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για το καθαρά ερασιτεχνικό Βody Βuilding, όπου ό,τι κάνεις το κάνεις αποκλειστικά για να είσαι σε μια καλή φυσική κατάσταση, να έχεις θετική αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση. Η εγωπάθεια και η τάση για αυτοπροβολή δεν είναι και οι καλύτεροι σύμβουλοι για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το Βody Βuilding.

“Γυμναζόμαστε για εμάς κι όχι για τους άλλους”

Ουσιαστικά το ίδιο ισχύει και για το αγωνιστικό Βody Βuilding με την διαφορά ότι εδώ πλέον το αν κάποιος είναι και κατά πόσο κατάλληλος για πρωταθλητισμό και διακρίσεις το διαβλέπει κάποιος τρίτος-ειδικός πάντα- και κατευθύνει ανάλογα τον αθλητή. Η ύπαρξη προπονητή είναι απαραίτητη όχι μόνο για την φυσική προετοιμασία του αθλητή, αλλά και για την ψυχολογική υποστήριξη. Είναι το τρίτο μάτι που βλέπει πιο καθαρά,διορθώνει,ενισχύει κι ενίοτε συνετίζει τα “φουσκωμένα μυαλά”…

Αφιερωμένο στον συνεργάτη μου Νίκο Αλεβίζο στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι στόχο βάζει…

διαβάστε περισσότερα για το body building στην Αίγινα εδώ