Οφέλη Yoga Διαλογισμού

Οφέλη Yoga Διαλογισμού

Το ανθρώπινο νευρικό σύστημα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, ο οποίος χωρίζεται σε δύο μέρη: το Κεντρικό και το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα. Σαν ανθρώπινα όντα, αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας μέσω του νευρικού μας συστήματος και των αισθήσεών μας, ενώ το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, το οποίο είναι μέρος του Περιφερικού, ελέγχει σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός παλμός.

Ένα από τα άμεσα οφέλη του διαλογισμού είναι ότι όσο διαρκεί, το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα εξισορροπείται και κατευνάζει τη σωματική μας υπερλειτουργία. Δεδομένου του ρόλου αυτού του συστήματος στην υγεία μας, η δράση του κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία. Πιστεύεται ότι αυτά τα οφέλη επιτυγχάνονται μέσω της ενεργειακής ροής στη λιμπική περιοχή που στα σανσκριτικά ονομάζεται Σαχασράρα Τσάκρα και είναι το ενεργειακό κέντρο που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού μας. Η λιμπική περιοχή επηρεάζει τόσο το αυτόνομο όσο και το ενδοκρινικό σύστημα. Άρα σε σωματικό επίπεδο, η λιμπική περιοχή ελέγχει λειτουργίες σε όλο το σώμα.

Περιέχει πληθώρα εγκεφαλικών σχηματισμών, όμως υπάρχει διαφωνία για το ποια ακριβώς μέρη περιλαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι γνωστό ότι συμμετέχει σε φαινόμενα όπως η έκκριση ορμονών, η διάθεση, τα συναισθήματα, η νόηση, η μνήμη κ.α.  Η περιοχή αυτή σχετίζεται επίσης και με το αίσθημα του πόνου, αλλά και αισθήματα όπως η ευφορία και η παρακίνηση. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι αυτή η περιοχή του νευρικού συστήματος επηρεάζει όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και προσδίδει στον άνθρωπο τέτοιες ποιότητες που τον διαχωρίζουν από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.

Έχουν παρατηρηθεί άμεσα οφέλη στη μείωση του στρες, το οποίο αντικαθίσταται από ένα αίσθημα γαλήνης και πληρότητας. Σωματικά, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που υπό άλλες συνθήκες είναι δύσκολο να θεραπευθούν. Μέσω του διαλογισμού, μπορούμε να έρθουμε σε εσωτερική ισορροπία και πνευματικά να φτάσουμε το μέγιστο επίπεδο φώτισης.

Σωματικά οφέλη του διαλογισμού

Το ενεργειακό μας σύστημα είναι αυτό που ελέγχει και καθοδηγεί όλα τα όργανα και τα κύτταρα στο σώμα μας. Όταν ένα τσάκρα, δηλαδή ένα ενεργειακό κέντρο μπλοκάρει, τα όργανα που ελέγχει παρουσιάζουν δυσλειτουργίες. Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται οι περισσότερες ασθένειες, τις οποίες η συμβατική ιατρική προσπαθεί να θεραπεύσει μέσω αντιμετώπισης των συμπτωμάτων. Αντιθέτως, ένας αποτελεσματικός διαλογισμός μας επιτρέπει να επιτεθούμε στη ρίζα του προβλήματος, στην αιτία του και έτσι να το αντιμετωπίσουμε πριν δημιουργηθεί η ασθένεια. Η εξισορρόπηση και ο καθαρισμός του ενεργειακού μας συστήματος είναι η βάση και η λύση για την ίαση κάθε προβλήματος, σωματικής, συναισθηματικής, διανοητικής και πνευματικής φύσης.

Νοητικά οφέλη του διαλογισμού

Όταν είμαστε σε κατάσταση διαλογισμού, βρισκόμαστε σε απόλυτη σιωπή. Οι σκέψεις που συνήθως μας πολιορκούν, αρχίζουν να απομακρύνονται και η πραγματικότητα που βρίσκεται στο παρόν, μας αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Οι αισθήσεις μας αντιλαμβάνονται την πραγματική εικόνα του κόσμου, η οποία δεν αλλοιώνεται από το νου και τις προκαταλήψεις μας.

Συναισθηματικά οφέλη του διαλογισμού

Τα συναισθήματά μας έρχονται σε ισορροπία με την αφύπνιση της Κουνταλίνη και την είσοδό μας στην κατάσταση του διαλογισμού. Όλες μας οι αδυναμίες, όπως ο φθόνος και η ανασφάλεια, που αποτρέπουν την έκφραση αγνών και ειλικρινών αισθημάτων μειώνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε την αίσθηση της γαλήνης του διαλογισμού. Αυτή η ηρεμία είναι απόλυτη, χωρίς τη δυαδικότητα της ευτυχίας και της δυστυχίας, ταυτιζόμαστε με την απόλυτη χαρά που πηγάζει από τη σύνδεση μας με το πνεύμα και είναι αυτή που μας προτρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο.

Πνευματικά οφέλη του διαλογισμού

Ο διαλογισμός στη Σαχάτζα Γιόγκα μας αποκαλύπτει το αιώνιο ον που είναι η αλήθεια, η συνειδητότητα και η ευδαιμονία. Γινόμαστε ένα με το όλο, όπως μια σταγόνα όταν πέσει μέσα στον ωκεανό και μέσα από τον διαλογισμό ταυτιζόμαστε με αυτό το Πρωταρχικό Ον.  Αυτή η εμπειρία είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας: η δεύτερη γέννηση ή αυτογνωσία. Αυτό σημαίνει ότι γεννιόμαστε ξανά, μέσα από την πνευματική μας υπόσταση η οποία ήταν κρυμμένη μέχρι τώρα. Η ένωσή μας με το όλο ενισχύεται όσο προχωράμε στο μονοπάτι του διαλογισμού και αυτό είναι αναμφίβολα το πιο πολύτιμο όφελος της αφύπνισης της Κουνταλίνη.

Αυτός ο μέσος δρόμος που εγκαθίσταται μέσα μας μέρα με τη μέρα, μέσω της αφύπνισης της Κουνταλίνη, μας δίνει όλων των ειδών τις ευλογίες!

Κάθε Τετάρτη 20.00-21.30 πραγματοποιούνται στο Γυμναστήριο Κούρος  δωρεάν μαθήματα διαλογισμού.