Η απόκτηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη, μόλις γεννηθεί όμως το βρέφος, οι περισσότερες μαμάδες ανυπομονούν να χάσουν τα επιπλέον κιλά. Η απώλεια βάρους, όμως, μετά τον τοκετό διαφέρει από την απώλεια βάρους σε οποιασδήποτε άλλη χρονική στιγμή, ειδικά αν θηλάζετε το μωρό σας.
Διαβάστε παρακάτω μερικές επαγγελματικές συμβουλές από ειδικό στην κύηση, τον θηλασμό και την παιδική διατροφή
.
- Χρειάζεται πολλές θερμίδες και καλή διατροφή για την υποστήριξη της ανάπτυξης μιας νέας ζωής, γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τρώτε υγιεινά. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί στο πόσο βάρος θα βάλετε.
- Οι περισσότεροι γιατροί υπολογίζουν την αύξηση βάρους στο σωματικό βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα με φυσιολογικό ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) θα πρέπει να πάρει μεταξύ 10 και 15 κιλά ή μέχρι 45 κιλά αν περιμένει δίδυμα. Οι υπέρβαρες γυναίκες μπορούν να πάρουν άφοβα μεταξύ 15 με 25 κιλά, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την περίοδο εγκυμοσύνης για δίαιτα ή απώλεια βάρους.
- Ελέγξτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε το ασφαλές εύρος βάρους που μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ταξίδι και το πιο σημαντικό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας. Ακολουθήστε μια σωστή διατροφή και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τις προγεννητικές βιταμίνες σας για να διασφαλίσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για εσάς και το μωρό.
- Βάζοντας πολύ βάρος, θα χρειαστείτε φυσικά περισσότερο χρόνο για να επιστρέψετε στα κανονικά σας κιλά μετά από τη γέννα. Μελέτες έδειξαν ότι εάν τα κιλά δεν χαθούν κατά τη διάρκεια ενός έτους, τότε το επιπλέον βάρος είναι πιθανό να γίνει μόνιμο. Αν σκέφτεστε να μείνετε και πάλι έγκυος τότε καλύτερα να επιστρέψετε στο κανονικό σας βάρος πριν από τη σύλληψη.
- Ο οργανισμός σας χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή, με τουλάχιστον 3-4 γεύματα την ημέρα έτσι ώστε να έχετε αντοχή και ενέργεια. Γεμίστε την κουζίνα σας με υγιεινές τροφές και αποφύγετε όσο μπορείτε το junk food και τρόφιμα που θα σας εκτροχιάσουν από την υγιεινή διατροφή.
- Καταναλώστε σνακ όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και τρόφιμα ψηλά σε φυτικές ίνες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το αίσθημα της πείνας. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό και άλλα θρεπτικά ροφήματα, αλλά προσέξτε τις θερμίδες που περιέχει το αλκοόλ καθώς μπορούν να προστεθούν πολύ γρήγορα.
- Στις έξι εβδομάδες οι περισσότερες μητέρες είναι έτοιμες να περπατήσουν. Περνώντας το μωρό σας για περίπατο 15 με 20 λεπτά την ημέρα θα σας βοηθήσει να αυξήσετε σταδιακά το επίπεδο της δραστηριότητας σας, να χτίσετε την αντοχή σας και να κάψετε θερμίδες.
- Tον πρώτο καιρό απαγόρευεται η έντονη άσκηση,αλλά επιτρέπεται το έντονο περπάτημα.
Συμβουλή purefitness:
Αγοράστε ένα πεδόμετρο (για να μετρά τα βήματα) έναν στόχο να κάνετε 4.000 με 5.000 βήματα την ημέρα. Στόχος να φτάσετε τα 10.000 την ημέρα.Από τη στιγμή που θα τα καταφέρετε και παντα σε συννενόηση με τον γυμναστή σας κάνουμε ποιο εντατική γυμναστική .Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 30-45 λεπτά και θα περιλαμβάνει ζέσταμα, 20-30 λεπτά γυμναστική με αντιστάσεις (λάστιχα και ιμάντες) και άλλα 10 λεπτά καρδιαγγειακή άσκηση για αποθεραπεία. “Οι ασκήσεις θα ναι απλές. Κάποιες μέρες θα επικεντρώνουμε στους ώμους, την πλάτη, τους μηρούς και άλλες στα χέρια, το εσωτερικό των μηρών και τα ψωμάκια”.Και φυσικά δεν θα σταμάτησετε ποτέ το πρωινό σας περπάτημα.
Να “ψάχνετε”τις τροφές που τρώμε. Να σκέφτεστε κάποια λαχταριστή σάλτσα που συνήθως τρώμε έτοιμη, επειδή εκεί είναι κρυμμένες οι θερμίδες, αν μπορείτε να την ετοιμάσετε μόνοι σας με αγνά υλικά.
Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή της να κάνει καλό, από σεξ μέχρι ποδόσφαιρο. Το σεξ κάνει καλό στην ψυχολογία επίσης, οπότε σίγουρα η πρώτη επιλογή να είναι αυτή!