Γιόγκα για παιδιά (kids yoga)

Γιόγκα για παιδιά (kids yoga)

Αλλος ένας χρόνος kids  yoga τελείωσε,με μια μικρή επίδειξη σε συγγενείς και φίλους θαυμάζοντας τις ικανότητες που απέκτησαν μέσα από τον κόσμο της παιδικής γιόγκα.

Εκτελέσανε σε πρώτη φάση ασκήσεις όπως η κυβισθηση , κατακόρυφο,ρόδα,γέφυρα,σπαγγάτ παιδιά ηλικίας 4-8 ετών και σε δεύτερη φάση ένα πρόγραμμα γιόγκα μαζί μου δείχνοντας ότι οι κινήσεις της βγαίνουν μέσα από τις στάσεις των ζώων.

Ολοι αναρωτιόμαστε αρχικά:

“Η εποχή που ζούμε, είναι η εποχή του computer, της τηλεόρασης και σαφώς της έλλειψης επαρκούς παιχνιδιού εκτός του σπιτιού. Aκινησία, παχυσαρκία, νωθρότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, αυθάδεια και ανία χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο αριθμό των σημερινών παιδιών.

Η yoga βοηθάει τα παιδιά να ξεφύγουν απ’την παθητικότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή και να βιώσουν τη χαρά του παιχνιδιού και της καλής σωματικής υγείας. Οι ειδικές ασκήσεις απλού διαλογισμού, βοηθούν το παιδί να αναπτύξει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης,την ικανότητα της δημιουργίας και της συγκέντρωσης. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι μαθαίνει στα παιδιά από νωρίς να διαχειρίζονται το άγχος με ένα θετικό και παραγωγικό τρόπο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο όχι μόνο για την ηλικία που βρίσκονται τα παιδιά τώρα, στην οποία ομολογουμένως βιώνουν άγχος με το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν, αλλά και για τη μετέπειτα ζωή τους. 

Τα πλεονεκτήματα της yoga για τα παιδιά είναι πολλά και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η yoga προσφέρει ευεξία, χαλάρωση, βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, ευκινησία και ευλυγισία, ισορροπία, κοινωνικοποίηση και μείωση του άγχους. Αποκαθιστά και συντονίζει την σωστή αναπνοή με την κίνηση. Πόσο σημαντική είναι η σωστή στάση του σώματος και η σωστή αναπνοή!! Αυτές όμως είναι έννοιες που έχουν χαθεί μέσα στους γρήγορους και αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

Tα παιδιά διασκεδάζουν με τη yoga. Οι δραστηριότητες που γίνονται σε μια ομάδα yoga ποικίλουν. Μπορεί τα παιδιά να παριστάνουν διάφορα ζώα, όπως το σκύλο, τη γάτα, το λιοντάρι, το περιστέρι και πολλά άλλα ζώα. Γελούν, παίζουν και ιδρώνουν χωρίς καμία πίεση. Έτσι, γυμνάζουν τη σπονδυλική στήλη, που όπως είναι γνωστό είναι ευάλωτη στη σκολίωση, στη λόρδωση και στην κύφωση στις μικρές ηλικίες. Οι ασκήσεις συχνά συνοδεύονται από παραμύθια ή τραγούδια που βοηθούν τα παιδιά να διατηρούν το ενδιαφέρον τους γι” αυτό που κάνουν. 

Η yoga, δεν έχει σχέση με τα ανταγωνιστικά αθλήματα. Είναι μια δραστηριότητα που δεν μπορείς να μην είσαι καλός σε αυτή, δεν έχει ως στόχο να νικήσεις κάποιον άλλον ή να φανείς δυνατότερος. Γι’αυτό το λόγο, βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση και σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους. Μαθαίνουν την αυτοπειθαρχία με χαλαρές τεχνικές χωρίς την καταπίεση του να νικήσουν σε κάποιον αγώνα ή να συγκρίνουν τις δυνατότητές τους με τις δυνατότητες κάποιου άλλου. Ίσως η yoga είναι μια δραστηριότητα που δεν είχατε τοποθετήσει ανάμεσα στις πιθανές επιλογές για τα παιδιά σας. “”

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε?

https://www.purefitness.gr/life-of-yoga-freedom-of-movement/kids-yoga/