Γιατί πρέπει το Παιδί μου να Κάνει Μαθήματα Κολύμβησης;

Γιατί πρέπει το Παιδί μου να Κάνει Μαθήματα Κολύμβησης;

Τα παιδιά λατρεύουν την θάλασσα, ενώ το κολύμπι είναι μια από τις πιο υγιεινές μορφές άσκησης και ψυχαγωγίας.
Πότε και πως μπορεί το παιδί να μάθει να κολυμπάει;
Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος, αλλά το κολύμπι συνδυάζεται με την ικανότητα του παιδιού να κινείται αυτόνομα και να ελέγχει το σώμα του.
Ενα από τα συνηθισμένα λάθη των γονιών είναι ότι πιστεύουν ότι για να μάθει το παιδί να κολυμπάει πρέπει να «καταπιεί» και λίγο νερό. Ή η θεωρία που θέλει να πετάμε το παιδί μέσα στο νερό και έτσι θα υπερισχύσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και θα μάθουν πως να κολυμπάνε. Αυτές οι τεχνικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φοβίσουν ακόμα περισσότερο το παιδί παρά να το μάθουν να κολυμπάει.
Μια πρακτική πρόταση είναι να το μάθουμε να κολυμπάει περίπου την ίδια περίοδο που μπορεί να μάθει να κάνει και ποδήλατο, π.χ. 5 με 6 ετών.
Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να κολυμπά υπό συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση, η οποία όμως θα γίνεται με ήρεμο και πειστικό τόνο, χωρίς φωνές. Όσο πιο καλά μάθει να κολυμπά τόσο πιο ασφαλές είναι. Αν οι ίδιοι οι γονείς δεν γνωρίζουν καλά από κολύμπι, τότε η καλύτερη λύση είναι να μάθει το παιδί σε έναν ειδικό εκπαιδευτεί.Επίσης μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τις γενικές αρχές συμπεριφοράς στην θάλασσα.
Θα σας δώσω μερικές  συμβουλές που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες πνιγμού για σας, τους φίλους και την οικογένειά σας. Δυστυχώς η Ελλάδα ως γνωστόν έχει από τα υψηλότερα ποσοστά πνιγμών στην Ευρώπη.
Ο πνιγμός αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, με μέση ετήσια επίπτωση περίπου 2,5-3,5 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, για τα παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών και για τους νέους ενήλικες αποτελεί τη δεύτερη αιτία βλάβης και θανάτου από ατύχημα.
Πέραν του κάθε αυτού πνιγμού έχουμε και τον παρ’ ολίγον πνιγμό! Ο παρ’ ολίγον πνιγμός μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της υγείας ή και στον θάνατο. Ως παρ’ ολίγον πνιγμός ορίζεται ένα επεισόδιο βύθισης στο νερό σοβαρότητας ικανής να απαιτήσει ιατρική φροντίδα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και θάνατο (μετά την παρέλευση 24ώρου από το συμβάν).
Σε παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών έχουμε βλάβες στο 12%-27% όσων επιβιώνουν. Στα παιδιά το 35% των επεισοδίων βύθισης σε νερό είναι θανατηφόρο, το 33% οδηγεί σε ενός βαθμού νευρολογική έκπτωση και το 11% σε σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα.
-Μην αφήνετε από τα μάτια σας τους φίλους και την οικογένεια. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε μόλις 20 δευτερόλεπτα για τα παιδιά και σε 60 δευτερόλεπτα για έναν ενήλικα . Ο πνιγμός είναι γνωστός ως ο”σιωπηλός δολοφόνος” , διότι τα περισσότερα θύματα γλιστράνε κάτω από το νερό χωρίς έναν ήχο.
-Ιδιαίτερη επαγρύπνηση γύρω σας μπορεί να μειώσει δραστικά τα ατυχήματα αυτά .
-Μάθετε να κολυμπάτε με ασφάλεια εσείς και τα παιδιά σας !
-Αν το καλοκαίρι βρίσκεστε στην Αίγινα γίνονται μαθήματα κολύμβησης για ανθρώπους κάθε ηλικίας.http://www.purefitness.gr/kouros-outdoor/swimming-lessons/
 Κολυμπήστε σε γνωστές περιοχές για κολύμπι.
-Κολυμπήστε κοντά στην ακτή.
-Αποφεύγετε να κολυμπάτε μόνοι.
-Μάθετε πώς μπορείτε να εκτελέσετε CPR ( ή καρδιοπνευμονική ανάνηψη ). Σεμινάρια γίνονται συχνά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
-Θυμηθείτε ότι η κολύμβηση και το αλκοόλ μπορεί να είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός.
-Μην αφήσετε τα παιδιά να κολυμπούν σε μεγάλα κύματα , και να τους πειτε ότι ποτέ να μην κολυμπούν με την πλάτη τους προς την προέλευση των κυμάτων – ένα ξαφνικό κύμα μπορεί να χτυπήσει εύκολα ένα παιδί και να δημιουργήσει κινδύνους .

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των μαθημάτων  μου είναι ο μεθοδολογικός και αναλυτικός τρόπος παρουσίασης των διαφόρων σταδίων εκμάθησης της κολύμβησης σε παιδιά  ηλικιας 4 έως 16 ετών.Τα στάδια  αυτά ξεκινούν από την εξοικίωση με το νερό και φτάνουν μέχρι την εκμάθηση των βασικών στυλ κολύμβησης (ύπτιο, ελεύθερο-κρόουλ, πρόσθιο και πεταλούδα).
Ξεκινάω τα μαθήματα κολύμβησης 25/06 (μαθήματα στις παραλίες Μαραθώνας Α’ πλαζ – Αγία Μαρίνα  πλάζ – Αύρα πλαζ , σύντομα και στην Αιγινήτισσα).

Αν έχεις και τον παραμικρό ενδοιασμό ότι το παιδί σου δεν είναι ασφαλή όταν κολυμπάει, δεν έχεις παρά να του παρέχεις κάποια μαθήματα εκμάθησης κολύμβησης

Αν βρίσκεσαι στην Αίγινα τηλ.επικοινωνίας 2297028245 &6932431281.