Σαββατοκύριακο όλοι σκεφτόμαστε τι να μαγειρέψουμε. Σας έχω δυνατή πρόταση! Το αγαπημένο μου πιάτο… Πολλές φορές κρίνουμε τη μαγειρική ικανότητα μιας νοικοκυράς, ακόμα και ενός chef, από ένα πιάτο ριζότο. Η δική μου πρόταση για ριζότο είναι και πολύ νόστιμη και χαμηλής θερμιδικής αξίας. Με μερικές τροποποιήσεις από την κλασική συνταγή, χωρίς να χάνουμε σε γεύση, κερδίζουμε σε διατροφική αξία και δεν επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!
Η κλασική συνταγή
Υλικά: (για 4 άτομα) – Θερμίδες: 529 kcal/ μερίδα
- 400γρ. ρύζι
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 γαρίδες βρασμένες
- 80 γρ. χταπόδι
- 100γρ. καλαμάρι ή σουπιά
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- Άνηθος
- Αλάτι, πιπέρι
Η Pure Fitness εκδοχή
Υλικά: (για 4 άτομα) – Θερμίδες: 350 kcal/ μερίδα
- 400 γρ. ρύζι καστανό (αναποφλοίωτο)
- ½ φλιτζανάκι ούζο
- 80 γρ. κρεμμύδι
- 4 γαρίδες βρασμένες
- 80 γρ. χταπόδι
- 100 γρ. σουπιά ή καλαμάρι
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- Άνηθος
- Λίγο αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις γαρίδες, το χταπόδι και το καλαμάρι ή τη σουπιά . Μόλις βράσουν, τα κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τον άνηθο στην κατσαρόλα, σοτάρουμε και έπειτα σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό, μέσα στον οποίο έβρασαν τα θαλασσινά, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει το ρύζι, προσθέτουμε τα θαλασσινά και το φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ λίγο αλάτι και ολοκληρώνουμε το βράσιμο. Σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο και λεμόνι.
Καλή μας όρεξη!
( Συνταγή από το βιβλίο της Ειρήνης Πασχαλέρη (βιολόγος) «Οι συνταγές που άλλαξαν», εκδόσεις Φερενίκη. )