Η Γυμναστική ως Τρόπος Ζωής

Η Γυμναστική ως Τρόπος Ζωής

Τη γυμναστική  συνήθως  τη θυμόμαστε, όταν το καλοκαίρι έχει μπεί για τα καλά και η γνωστή υστερία μας έχει καταλάβει. Τα «ωραιότερα κορμιά του κόσμου» παρελαύνουν προκλητικά στην οθόνη της T.V. κι εμείς συνειδητοποιούμε ξαφνικά ότι το στομαχάκι μας δεν είναι αυτό που θα θέλαμε κι η καταραμένη κυτταρίτιδα επιμένει να είναι εκεί. Τέτοιες μαύρες σκέψεις επισκιάζουν τη χαρά των ανέμελων εξορμήσεων στις πλάζ και οδηγούν σε λύσεις απελπισίας. Εξαντλητικές δίαιτες και εξουθενωτικά προγράμματα γυμναστικής της τελευταίας στιγμής, που έχουν μάλλον αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την υγεία όσο και για την εμφάνισή μας.
Η γυμναστική είναι για πολλούς κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Για πολλούς άλλους πάλι μία βαρετή ανάγκη. Μου είπε μια κυρία πρόσφατα πριν με γνωρίσει “από το γυμναστήριο δεν περνούσα ούτε απέξω”.
Άλλοι βλέπουν την άσκηση ως απαραίτητο συςτατικό για μια καλή ζωή και άλλοι ως χάσιμο χρόνου. Ένας τρόπος υπάρχει να δεις τη γυμναστική: μόνο ως τρόπο ζωής.

Ο βασικότερος λόγος για να γυμναζόμαστε είναι ότι διατηρούμε μία καλή φυσική κατάσταση. Με τη συχνή άσκηση διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, τονώνουμε το μυικό μας σύστημα αλλά και πάνω απ’όλα βελτιώνουμε την ψυχολογία μας.
Ο καθημερινός τρόπος ζωής είναι για τους περισσότερους ένα μόνιμο άγχος και στο τέλος της μέρας έχουν την ανάγκη να χαλαρώσουν. Βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητά μας ξεφεύγουμε, έστω και για λίγο, από τις έγνοιες της ημέρας και αφήνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται κάτι άλλο ή ακόμα να μη σκέφτεται τίποτα από όλα αυτά που τον απασχολούν. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άτομα που γυμνάζονται σε συχνή βάση τείνουν να έχουν ελάχιστες ή και μηδενικές πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, φαινόμενο το οποίο συναντάται σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας.
Με την άσκηση βελτιώνεται η αιμάτωση και η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, αυξάνεται η μάζα, η δύναμη, η ελαστικότητα και η απόδοση των μυών, οι αρθρώσεις αποκτούν μεγαλύτερη ευκαμψία, η οστική μάζα διατηρείται σταθερή. Τα παραπάνω συμβάλλουν στην μείωση των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και στην πρόληψη των νόσων του μυοκαρδίου. Περιορίζουν τους τραυματισμούς των μυών, των γονάτων, τους πόνους στη μέση, καθυστερούν ή αποτρέπουν την οστεοπόρωση.
Η άσκηση, εκτός από προληπτικό, αποτελεί και θεραπευτικό μέσο διαφόρων παθήσεων όπως είναι η ισχαιμική νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, οι πνευμονοπάθειες, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και το άγχος. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά της στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πέρα απο την ψυχολογική βοήθεια που προσφέρει, βελτιώνει σημαντικά τις δεξιότητες και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους.

Ο καθένας μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορεί να βρει να κάνει κάτι για να ασκείται και να μη βαριέται. Επιλογές πάντα υπάρχουν: Yoga, Pilates, κολύμπι, περπάτημα, Zumba, Aerobic, Crossfit, ακόμα και ένα άθλημα που πάντα μας άρεσε και δεν καταφέραμε να το κάνουμε παλαιότερα. Απο το σπίτι μπορείτε να ακολουθήσετε πρόγραμμα ασκήσεων μέσω του 10 minutes fitness.  Όπου υπάρχει θέληση άλλωστε, υπάρχει πάντα και τρόπος.