Τι είναι υπερινσουλιναιμία;

Τι είναι υπερινσουλιναιμία;

Η υπερινσουλιναιμία –όπως η λέξη μας κάνει να υποψιαζόμαστε – είναι μια κατάσταση κατά την οποία παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης σε σχέση με αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός για να διαχειριστεί τα επίπεδα της γλυκόζης.
Η ινσουλίνη παράγεται στο πάγκρεας και ο ρόλος της είναι η διοχέτευση της γλυκόζης στα κύτταρα, τα οποία την χρησιμοποιούν για να παραγάγουν ενέργεια και για να αποθηκεύσουν την γλυκόζη που περισσεύει για μελλοντική χρήση. Όταν το σώμα εντοπίζει αυξημένη γλυκόζη στο αίμα, κάτι που συμβαίνει μετά την κατανάλωση γευμάτων, δίνει σήμα στο πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη. Η αύξηση της ινσουλίνης, λοιπόν, επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα και τη μετατροπή της σε ενέργεια. Η μείωση της γλυκόζης, από την άλλη, δίνει το σήμα στο πάγκρεας να σταματήσει να παράγει ινσουλίνη μέχρι την επόμενη φορά που θα καταναλώσουμε τροφή . Έτσι, η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης ώστε να αποφευχθεί η κατάσταση που λέγεται υπεργλυκαιμία και σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2. Παρόλα αυτά κάποιοι άνθρωποι παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης από άλλους , ακόμα και όταν βρίσκονται σε περιόδους νηστείας. Αυτό οδηγεί στην κατάσταση που ονομάζουμε υπερινσουλιναιμία και η οποία μας προειδοποιεί πως προϋπάρχουν άλλες παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα υγείας.
Οι έρευνες έχουν δείξει πως η υπερινσουλιναιμία αυξάνει τον κίνδυνο κάποιων παθήσεων όπως: υψηλό ουρικό οξύ, υψηλό αριθμό τριγλυκεριδίων, αθηροσκλήρωση, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, διαταραχές μεταβολισμού (υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία), καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, παθήσεις του ήπατος και διαταραχές όρασης.
Θεραπεία
Από τη στιγμή που η υπερινσουλιναιμία συχνά συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία, η μείωση του σωματικού βάρους είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι ειδικοί υγείας προτείνουν την περιορισμένη κατανάλωση θερμίδων, όπως και τη μείωση της κατανάλωσης χοληστερόλης και αλατιού. Το αλκοόλ επίσης είναι καλό να περιοριστεί.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να περιλαμβάνουν την διακοπή του καπνίσματος και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας – προτείνονται 30 με 60 λεπτά μέτριας άσκησης τη μέρα ώστε να μειωθεί το σωματικό βάρος.
Ο συνδυασμός καλής διατροφής, άσκησης και ελέγχου του σωματικού βάρους μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη ασπίδα απέναντι στην υπερινσουλιναιμία τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης της σιωπηλής αυτής πάθησης.
κάντε γυμναστική τώρα! KourosStudio