Αλλάζει ο Καιρός; Πονάς;

Αλλάζει ο Καιρός; Πονάς;

Κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός,παρατηρώ σε ανθρώπους που είχαν ήδη κάποιο τραυματισμό να πονάνε πάλι και να τους ενοχλεί για λίγες μέρες.Μελετώντας και ψάχνοντας είδα ότι αρκετοί υποστηρίζουν οτι υπάρχει άμεση σχέση του πόνου με την αλλαγή καιρού.

Με τις αλλαγές του καιρού αλλάζει ουσιαστικά η ατμοσφαιρική πίεση του αέρα. Έχει παρατηρηθεί ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος , ο πόνος στις αρθρώσεις, ακόμα και η αλλαγή της διάθεσης σχετίζονται με τις καιρικές μεταβολές. Το φαινόμενο της ευαισθησίας αυτής στις αλλαγές του καιρού ονομάζεται μετεωροαστάθεια.

Επιστήμονες  παρατήρησαν ότι όταν μείωναν τεχνητά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στα ποντίκια, ο πόνος στην τραυματισμένη άρθρωση τους αυξανόταν. Αυτό πιθανό να οφειλόταν σε έναν αισθητήρα στο εσωτερικό του αυτιού που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές της εξωτερικής πίεσης (του περιβάλλοντος).Μία μελέτη  στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης έδειξε ότι ο πόνος της αρθρίτιδα αυξάνεται με την πτώση της θερμοκρασίας.

Μέχρι και ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι η αλλαγή του καιρού και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε ήδη επιβαρυμένα σημεία του μυοσκελετικού μας συστήματος.

Οι πόνοι που εμφανίζονται είναι συνήθως είτε από αρθρίτιδα ή από διαφορές μετατραυματικές καταστάσεις και εντοπίζονται συχνότερα στο γόνατο, στο ισχίο, στον καρπό και στον ώμο.

Σας προτείνω σε τέτοιες περιπτώσεις ,πριν βγείτε από το σπίτι και εκτεθείτε στις εξωτερικές, καιρικές συνθήκες, κάντε μερικές ασκήσεις που θα μαλακώσουν και θα χαλαρώσουν τις αρθρώσεις σας.

Ο πόνος είναι παροδικός. Το σώμα έχει την τάση να προσαρμόζεται στις καιρικές αλλαγές, επομένως δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει και στον πόνο να υποχωρήσει.

Αν ενδιαφέρεστε για τις ασκήσεις δεν έχετε από το να παρακολουθήσετε κάποιο από τα τμήματα μας Pilates Therapy στο Kouros studio Aegina.