Ακαμψία και πόνος στον Αυχένα;

Ακαμψία και πόνος στον Αυχένα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα παραπονεθούν για πόνο στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 20% θα εμφανίσει χρόνιο αυχενικό σύνδρομο. Μια μοντέρνα επιδημία που δεν κοιτάζει ηλικία και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά μας, αφού δυστυχώς εκεί συσσωρεύουμε όλη την ένταση και το στρες.
Η πρακτική της Yoga είναι αστείρευτη και ανεξάντλητη. Ακολουθώντας το μονοπάτι της θεραπευτικής γιόγκα από το 2005, ανακάλυψα ένα κόσμο μαγικό. Μέσα από την θεραπευτική γιόγκα, μπορείς να αποκαταστήσεις τραυματισμούς του σώματος σου, αρκεί να βρεις το σωστό δάσκαλο να σε καθοδηγήσει.
Χρειάζεται να εκτελείς τις θέσεις άσκησης, με έλεγχο, σωστή αναπνοή, αυτοσυγκέντρωση και ευθυγράμμιση σώματος, για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η γιόγκα σε βοηθά να ηρεμήσει το σώμα και η ψυχή σου, σε βαθμό ηρεμίας και γαλήνης στην καθημερινότητα σου.
Αν υποφέρεις, ζήτα συμβουλές από πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής και σε συνεργασία με τον γιατρό σου, θα ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα για να μειώσεις την ακαμψία και τον πόνο.
Εκτέλεσε τις παρακάτω ασκήσεις από 1 λεπτό την κάθε μία, εκτελώντας 5 κύκλους χωρίς διάλειμμα. Μην ξεχνάς καθ όλη τη διάρκεια των ασκήσεων να αναπνέεις εντελώς φυσικά.

1. Καθιστή θέση περιστροφής (Bharadvajasana)

Yoga for Neck
Αυτή η θέση ανακουφίζει την ένταση στον αυχένα και στους ώμους και μειώνει τον πόνο. Γίνεται σε καθιστή θέση και έχει ηρεμιστικές επιδράσεις στο σώμα, ενώ βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
Με την εισπνοή υψώνουμε τον κορμό και με την εκπνοή στρίβουμε προς τα δεξιά. Επαναλαμβάνουμε και από την άλλη πλευρά, Στις θέσεις τον ποδιών έχετε δύο επιλογές, είτε σε θέση οκλαδόν, είτε σε θέση στα γόνατα.

2. Στάση της γάτας (Marjariasana) 

Yoga for Neck

Δίνει κινητικότητα στην σπονδυλική στήλη και στην πύελο, βελτιώνει τους πόνους της μέσης, δυναμώνει τους καρπούς και τα χέρια, ανοίγει τον θώρακα,
θα μας χαρίσει κινητικότητα και θα ανακουφίσει από τον πόνο στον αυχένα και τη ράχη
Σε τετραποδική θέση έχοντας τα πόδια παράλληλα και ανοιγμένα στο άνοιγμα των ισχίων και τα χέρια ίσια στο άνοιγμα των ώμων, με τους αγκώνες τεντωμένους και τα δάκτυλα απλωμένα να κοιτάνε μπροστά. Διατηρείστε την αίσθηση ότι θέλετε να σπρώξετε μακριά το έδαφος. Παίρνετε εισπνοή και με την εκπνοή αργά σε τέσσερις χρόνους, στρογγυλεύετε την σπονδυλική στήλη, στρέφετε την λεκάνη γυρίζοντας προς τα μέσα την «ουρά» και το κεφάλι προς τα κάτω ώστε να κοιτάτε τον ομφαλό σας. Εισπνέοντας αργά πάλι σε τέσσερις χρόνους, στρέφετε την λεκάνη προς τα έξω, ενεργοποιείτε τους ραχιαίους και κάνετε ένα τόξο την σπονδυλική στήλη ανοίγοντας τον θώρακα και ανεβάζοντας το κεφάλι ψηλά.

3. Στάση του Ήρωα 

Yoga for Neck

Κάθισε στις φτέρνες σου με τα γόνατα λυγισμένα. Ίσιωσε την πλάτη και φέρε το κεφάλι σε ευθεία θέση. Σήκωσε το στήθος ψηλά και εισέπνευσε. Καθώς εκπνέεις νιώσε την πλάτη σου να έρχεται σε ακόμα πιο ευθεία θέση. Ακούμπα τα χέρια σου πάνω στους μηρούς. Αν υπάρχει πρόβλημα με τα γόνατα, είναι καλό να μην μείνεις πολλή ώρα σε αυτή τη στάση.
Όσο αφορά τις θέσεις των χεριών έχεις δύο επιλογές, μια πίσω από το κεφάλι και μια θέση με τα χέρια κάτω από το πηγούνι, με την κίνηση κλείνω και ανοίγω τους αγκώνες με ήρεμες κινήσεις , ανακουφίζοντας τον αυχένα.

Yoga for Neck

4. Η στάση της αγελάδας (Gomukhasana) 

Yoga for Neck

Ανακουφίζει τους πόνους της ράχης και του αυχένα, την ισχιαλγία, τους ρευματισμούς, απομακρύνει την δυσκαμψία από τους ώμους και τον αυχένα, χαλαρώνει από την κόπωση, την ένταση και το άγχος, ενώ διευρύνει την θωρακική περιοχή και ενθαρρύνει την καλύτερη αναπνοή.
Από καθιστή θέση, με το ένα πόδι πάνω από το άλλο(σταυροπόδι) , πιάνουμε τα χέρια πίσω από την πλάτη φέρνοντας πρώτα το αριστερό χέρι από κάτω και το δεξί από ψηλά. Αν δεν φτάνουν τα χέρια να τα πιάσεις μεταξύ τους χρησιμοποίησε μια ζώνη. Κράτα τη θέση των χεριών για 20¨-30¨. Επανάλαβε πιάνοντας τα χέρια αλλιώς.

5. Η θέση του κουταβιού(Uttana Shishosana)

Yoga for Neck

Η θέση αυτή επιμηκύνει τη σπονδυλική μας στήλη και αυξάνει τη ροή του αίματος στον αυχένα και το κεφάλι.
Από τετραποδική θέση τοποθετήστε τους βραχίονες στο πάτωμα και ελάτε στη στάση του παιδιού με την λεκάνη σε έκταση. Πιέστε δυνατά με τα χέρια και κρατήστε τον κόκκυγα στον αέρα.
Φωτεινή Μπήτρου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών) E-RYT 500
*από  τα online μαθήματα Yoga στο www.purefitness.gr/zoom

Βιογραφικό

H Φωτεινή  Mπήτρου είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών) και ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου Kouros studio στην Αίγινα που λειτουργεί απο το 1997. Ίδρυσε το 2004 την ομάδα κλασικού αθλητισμού (στίβου) Αίγινας (Ο.Α. ΚΟΥΡΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ), στην οποία ήταν πρόεδρος για 5 χρόνια. Ασχολήθηκε επί 12 συναπτά έτη με τον κλασσικό αθλητισμό (800μ-1.500 μ.) και ήταν πρωταθλήτρια στίβου με πολλές συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα. 23 χρόνια ασχολείται συστηματικά με το aerobic και τα βάρη, και έχει συμμετάσχει σε ανάλογες διοργανώσεις στο Fitness. Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με τη Yoga. Διδάσκει Hatha, Restorative και Vinyasa Yoga, με πάνω απο 8.000 ώρες διδασκαλίας και είναι εγγεγραμένη πιστοποιημένη καθηγήτρια Yoga Alliance ERYT 500. Έχει οργανώσει πάνω από 30 yoga retreat στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Βιο ΕΔΩ…