Ο Χρυσός Ρόλος της Άσκησης στον Καρκίνο του Μαστού

Ο Χρυσός Ρόλος της Άσκησης στον Καρκίνο του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Για αυτό χρειάζεται πρόληψη επομένως μαστογραφία πάντα σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας.
Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την καρδιοαγγειακή υγεία. Γνωρίζουμε επίσης μέσα από μελέτες, ότι η τακτική άσκηση αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Αυτό που δεν ήταν γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η άσκηση κρίνεται ευεργετική και για τις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνου του μαστού καθώς μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του.
Πώς να ξεκινήσω την άσκηση;
Ο χρυσός κανόνας: 
αρχίστε με μια ήπια δραστηριότητα που σας ταιριάζει για παράδειγμα περπάτημα, pilates και γιόγκα σε επίπεδο αποκατάστασης.
Μετά την επέμβαση για καρκίνο του μαστού η κίνηση του χεριού και του ώμου μπορεί να γίνει επώδυνη. Η ακτινοβολία μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκαμψία του ώμου. Έτσι οι ασκήσεις αποκατάστασης μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να επανακτήσουν και να διατηρήσουν το εύρος της κίνησης και την κινητικότητα του βραχίονα και του ώμου. Στην συνέχεια θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μια ήπια σωματική άσκηση προσέχοντας την περιοχή όπου έγινε η επέμβαση.
Ωστόσο, ο χρόνος έναρξης του προγράμματος ασκήσεων, το είδος, η διάρκεια και η έντασή τους πρέπει να καθορίζεται μόνο από τον θεράποντα χειρουργό.
Η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των γυναικών μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

 

Φωτεινή Μπήτρου

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ Αθηνών)