Το Λάθος Στυλ Ζωής Παχαίνει. Όχι ο Γάμος η ο Έρωτας

Το Λάθος Στυλ Ζωής Παχαίνει. Όχι ο Γάμος η ο Έρωτας

Αυτή τη φορά πείτε το μεγάλο «όχι» και μην παραμελήσετε τον εαυτό σας. Δώστε απλόχερα την αγάπη σας και τσιγκουνευτείτε μόνο στις μερίδες.
Όσο κι αν η αύξηση του βάρους μετά το γάμο φαντάζει αναπόφευκτη, υπάρχουν ακόμα τρόποι και βήματα που μπορούν τα ζευγάρια να ακολουθήσουν για να προλάβουν και να αποφύγουν τη πιθανότητα να γίνουν μέρος μιας επιβεβαιωμένης στατιστικής. Παντρεμένοι ή όχι, ο λόγος που βάζουμε κιλά είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε.

Οι ερωτευμένοι και παντρεμένοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρουν αρκετά κιλά, ακόμα και να γίνουν παχύσαρκοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν αρχίσει να περνάνε τη ζωή των ζευγαριών από μικροσκόπιο. Λες και όσοι ετοιμάζονται να παντρευτούν δεν έχουν ήδη αρκετούς λόγους να το σκέφτονται.

Είναι γεγονός ότι ο έρωτας και ο γάμος παχαίνουν. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική σε δείγμα 17.000 ατόμων ηλικίας από 20 ως 70 ετών, διαπιστώθηκε ότι τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί παχαίνουν ευκολότερα. Το ίδιο παρατηρείτε και στα ζευγάρια που ζουν μαζί, έστω και αν δεν είναι επίσημα παντρεμένα. Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα όλων των κατηγοριών, δηλαδή ελεύθεροι, σε σχέση, σε συγκατοίκηση, παντρεμένοι, σε διάσταση, χωρισμένοι. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση της σχέσης οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν την τάση να παχύνουν, αλλά η αύξηση του βάρους ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες. Επιπλέον, η συγκατοίκηση αύξανε τον κίνδυνο κατά 63% για τις γυναίκες και 32% για τους άνδρες. Ο γάμος διπλασίαζε περίπου τα ποσοστά και για τα δυο φύλα: οι γυναίκες κινδυνεύουν κατά 127% να παχύνουν, ενώ οι άνδρες κατά 107%.

Τώρα βέβαια βλέποντας αυτά τα ποσοστά μάλλον δεν θα έπρεπε να μιλάμε για κίνδυνο, αλλά οι ερευνητές θα έπρεπε απλά να μοιράζουν δίαιτες στους συμμετέχοντες… αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Οι στατιστικές λοιπόν συνεχίζουν να αναλύουν δείχνουν ότι οι γυναίκες μέσα σε 10 χρόνια έρευνας πήραν περίπου 5 κιλά όταν ήταν μόνες, 7 κιλά όταν είχαν σχέση, και 10 κιλά σε γάμο με παιδί. Φυσικά ο γάμος με παιδί είναι μια ειδική κατηγορία, γιατί οι γυναίκες υφίστανται και μεγάλες αλλαγές στο σώμα τους, αλλά ωστόσο κάτι έχει να μας πει αυτό.

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που ο γάμος και ο έρωτας παχαίνουν;

Εδώ φαίνεται ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν: οι άνθρωποι αγωνιούν για πολλά χρόνια να βρουν τον έρωτα, τον ιδανικό άνθρωπο, αυτόν που θα περάσουν μαζί τους όλη τους τη ζωή.

Όταν τελικά αυτό συμβαίνει οι περισσότεροι αφήνονται, ασκούνται λιγότερο, τρώνε περισσότερο, αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους, βγαίνουν λιγότερο. Δείχνουν  να επαναπαύονται, που είναι φυσικά το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια ερωτική σχέση.

Τα ζευγάρια γενικά αρέσκονται στο να κάθονται περισσότερο στον καναπέ απολαμβάνοντας έτοιμο φαγητό, βλέποντας ταινίες ή διοργανώνοντας πάρτι με φίλους. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σταματούν να ψάχνουν για σύντροφο, αφήνονται, παίρνουν κιλά και χαλάνε όποια καλή συνήθεια είχαν όταν ακόμα ήταν στην φάση της αναζήτησης συντρόφου.

Και βέβαια εδώ μπαίνει το ερώτημα κατά πόσο είναι κακό αυτό. Εύκολα θα λέγαμε όχι, γιατί αν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να απολαύσει κάποια πράγματα, αν δεν μπορεί να αφεθεί λίγο, τότε η σχέση θα ζει μονίμως σε μια ένταση, χωρίς δυνατότητα ηρεμίας και χαλάρωσης. Και αυτό μπορεί να είναι εξίσου κακό με το να επαναπαυθεί κάποιος.

Όσο κι αν η αύξηση του βάρους μετά το γάμο φαντάζει αναπόφευκτη, υπάρχουν ακόμα τρόποι και βήματα που μπορούν τα ζευγάρια να ακολουθήσουν για να προλάβουν και να αποφύγουν τη πιθανότητα να γίνουν μέρος αυτών των στατιστικών αποτελεσμάτων. Όπως προαναφέραμε παντρεμένοι ή όχι, ο λόγος που βάζουμε κιλά είναι ότι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε. Τα ερωτευμένα και παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ότι θέλουν, ακόμα και παχυντικά και ανθυγιεινά γεύματα όποτε και όταν θέλουν. Έχει και αυτό την πλάκα του γιατί κάνει τα ζευγάρια «συνενόχους» σε μια αμαρτία, κάτι που χρειάζεται σε μια σχέση.

Κανείς δεν πρέπει να έχει ενοχές σε μια σχέση, ακόμα και για το φαγητό, οπότε μια καλή λύση θα ήταν η από κοινού άσκηση, η εύρεση ενός χόμπι και η από κοινού δημιουργική απασχόληση. Ακόμα και το να μοιράζεται τα γεύματα όταν βγαίνει έξω, ή να γραφτεί το ζευγάρι σε σεμινάρια μαγειρικής και υγιεινής διατροφής θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά.

Το στυλ ζωής μπορεί να αλλάξει πολύ όταν γίνουμε ζευγάρι με κάποιον ή όταν παντρευτούμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πρέπει πάντα να είμαστε θελκτικοί και επιθυμητοί από το σύντροφό μας. Ότι πρέπει να τον θαυμάζουμε και να μας θαυμάζει. Για αυτό το λόγο το «επαναπαύομαι» δεν έχει θέση σε μια σχέση ή σε έναν γάμο.

Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι ο γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα, εμείς τον σκοτώνουμε όταν σταματάμε να προσπαθούμε.

Πρόταση:
Η αερόβια δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του βάρους όταν γίνει τρόπος ζωής. Ξεκινήστε με μικρά βήματα αυξήστε την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των δραστηριοτήτων σιγά-σιγά και διασκεδάστε το. Άλλωστε η αερόβια άσκηση δεν συμβάλλει μονάχα στην απώλεια βάρους, αλλά βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τη διάθεσή μας και βοηθά στο να αποβάλλουμε το άγχος.
Δραστηριότητες:
Τρέξιμο πάνω από 33´ στο διάδρομο ή 60´ γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο στατικό ή δρόμου, αερόμπικ, κολύμβηση,ποδόσφαιρο, μπάσκετ και hot yoga.