Τι είναι η Kirtan Yoga ?

Τι είναι η Kirtan Yoga ?

Kirtan Yoga είναι πιθανόν η πιο σημαντική τεχνική της bhakti yoga. Το ειναι όμως kirtan yoga?
Το Kirtan είναι το γιογκικό τραγούδι. Αποχαιρετίσαμε έναν υπέροχο χώρο που μας φιλοξένησε αυτό το καλοκαίρι του 2020, την Villa Vithania στην Αίγινα με ένα μάθημα kirtan με την βοήθεια του Στέλιου Καρπαθακη. Γεμίσαμε με θετική ενέργεια τον χώρο αλλά και την ψυχή μας.Το καταφέραμε μεσα από την επανάληψη mantras, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και την ανταπόκριση των παρευρισκομένων.
Παρόλο που η πρακτική από μόνη της ήταν απλή , η εσωτερική διεργασία ήταν μεγάλη και μυστηριώδης. Εξωτερικά, απλά τραγουδάγαμε, επαναλαμβανόμενα τραγούδια με απλές μελωδίες και μερικές σανσκριτικές λέξεις. Βάλαμε στην άκρη την αναλυτική μας σκέψη και τραγουδήσαμε μέσα από την καρδιά. Διοχετεύσαμε οποιοδήποτε συναίσθημα νινιώσαμε, μέσα στο τραγούδι. Μετά όμως κάτι μαγικό συνέβη : τα τείχη που είχαμε χτίσει εδώ και καιρό άρχισαν να γκρεμίζονται. Πληγές που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν, άρχισαν να θεραπεύονται. Συναισθήματα καταχωνιασμένα και θαμμένα από καιρό τα φέραμε στην επιφάνεια.
Στην γιόγκα τα μάντρας ψέλνονται στα σανσκριτικά. Η ρίζα της λέξης μάντρα μαν- σημαίνει «σκέφτομαι» και –τρα σημαίνει «προστατεύω ή απελευθερώνω από τα δεσμά» ή «ελευθερώνω το νου».
Αν θέλετε να ξεπεράσετε το κάρμα σας, αλλάξτε δόνηση

Τραγουδώντας ένα μάντρα συντονίζεστε με τη δόνησή του επιτρέποντας στη δόνηση να γίνει δική σας. Όσο πιο ευαίσθητοι είστε τόσο βαθύτερα βιώνετε τα αποτελέσματα. Επίσης όσο περισσότερο χρόνο και με μεγαλύτερη συγκέντρωση το ψάλλετε τόσο περισσότερη επίδραση θα έχει στη συνειδητότητά σας.
Δεν είναι μόνο τα μάντρας που έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ύπαρξή σας αλλά κάθε δόνηση είναι ζωτικής σημασίας. Όταν σκέφτεστε αρνητικά δημιουργείτε μια λεπτοφυή δόνηση. Όσο περισσότερο διάστημα αυτή επιμένει τόσο περισσότερο επηρεάζει την ύπαρξή σας. Η δόνηση που προκαλούν οι σκέψεις δημιουργεί μια συναισθηματική δόνηση που γεννά μια σωματική δόνηση. Αυτή είναι η πηγή κάθε αίσθησης στο σώμα.
Τα μάντρας είναι επαναλαμβανόμενοι ήχοι που χρησιμοποιούνται για να διαπεράσουν τα βάθη του ασυνείδητου νου και να ρυθμίσουν κάθε δόνηση της ύπαρξής μας.
Τα ψάλλουμε δυνατά, τα επαναλαμβάνουμε νοητικά ή τα ακούμε.
Aad Guray Nameh,
Jugaad Guray Nameh,
Sat Guray Nameh,
Siri Guroo Dayv-ay Nameh
Aad Such Jugaad Such Hai Bhee Such Nanak Hosee Bhee Such
Aad Such Jugaad Such Hai Bhee Such Nanak Hosee Bhee Such