γράφει η Εύη Πιτυροπούλου
Όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν, τόσο πιο επίκαιρες γίνονται οι σούπες. Εύκολες, χορταστικές και θρεπτικές, αποτελούν ιδανική λύση για ένα πλήρες χειμωνιάτικο γεύμα! Οι επιλογές που μας δίνονται είναι πολλές και συνδυάζουν άψογα πολυάριθμα λαχανικά, ζυμαρικά αλλά και πηγές πρωτεΐνης.
Τα Οφέλη της Σούπας
Οι σούπες γενικά είναι εύπεπτες και άρα μπορούν να καταναλώνονται από τους περισσότερους. Επίσης, είναι χορταστικές, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν όλες τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία των τροφίμων στο ζωμό τους. Εάν αποφύγουμε να τσιγαρίσουμε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, είναι χαμηλές σε λιπαρά, διατηρώντας ταυτόχρονα όλη τη νοστιμιά τους αλλά και χαμηλές σε θερμίδες. Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό στις μέρες μας, οι σούπες είναι εύκολες στην εκτέλεσή τους, καθώς δεν απαιτούν πολύπλοκες διαδικασίες ούτε τη διαρκή προσοχή μας κατά την προετοιμασία τους.
Χορτόσουπα
Ίσως η πιο εύκολη συνταγή για σούπα! Αποτελούμενη από ό,τι λαχανικό έχουμε στο ψυγείο μας, είναι πλούσια σε βιταμίνες, ελαφριά και πολύ γρήγορη στην εκτέλεσή της. Προσθέτοντας λίγη μανέστρα αλλά και άπαχο γιαούρτι, γίνεται ένα νόστιμο και ελαφρύ γεύμα!
Σούπες με Κρέας
Προσθέτοντας στα λαχανικά μας κοτόπουλο ή μοσχαράκι έχουμε έναν πολύ νόστιμο ζωμό που μας δίνει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας συστατικά αλλά και μία πολύ νόστιμη και πλήρη λύση για το χειμωνιάτικο τραπέζι μας!
Η κοτόσουπα είναι το κατ’ εξοχήν πιάτο για να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρυώματα το χειμώνα, αφού προσφέρει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και λοιπόν στοιχείων που έχουμε ανάγκη ώστε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, χωρίς να μας βαραίνει.
Πολύ διαδεδομένη είναι και η σούπα με γίδα στη χώρα μας, για τους λάτρεις των παραδοσιακών γεύσεων!
Ψαρόσουπα
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση ψαριών (βλ. άρθρο «Ψάρι και Υγεία»). Η ψαρόσουπα είναι ένας εύκολος, νόστιμος και υγιεινός τρόπος να εντάξουμε τα ψάρια στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας. Κολοκύθι, καρότο, κρεμμύδι, σέλινο, πατάτα, ντομάτα, λεμόνι είναι ταιριαστοί σύντροφοι του ψαριού και φύλακες της υγείας μας!
Πατσάς
Κάποιοι τον λατρεύουν, κάποιοι δε θέλουν ούτε να τον βλέπουν. Κι όμως, ο πατσάς περιέχει ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, αλλά και κολλαγόνο στην πιο απορροφήσιμη μορφή του. Ουσιαστικά, είναι μία τροφή που βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, διατηρεί γερά τα οστά και τις αρθρώσεις μας, ενώ προστατεύει και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.