Τα φρούτα έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους χυμούς. Περιέχουν φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Οι φυτικές ίνες έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στην εντερική λειτουργία, επιταχύνουν τον κορεσμό και οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους της κακής χοληστερίνης. Μία νέα έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από τη Βρετανία, την Αμερική και την Ασία υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του διαβήτη είναι η κατανάλωση φρέσκων, καθαρισμένων, ολόκληρων φρούτων, ενώ ο χυμός τους αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής του.
Για το πείραμα μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες και το ιστορικό περισσότερων από 187.000 ατόμων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εθελοντές που κατανάλωναν 2 μερίδες φρέσκων φρούτων την ημέρα είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, ενώ το 6,5% των ατόμων που κατανάλωναν φρέσκο χυμό καθημερινά εμφάνισε διαβήτη με το πέρασμα του χρόνου.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι χυμοί και τα υγρά αφομοιώνονται γρηγορότερα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που ευθύνεται για την εμφάνιση διαβήτη. Από την άλλη, οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα διαλύονται πιο αργά όταν καταναλώνονται σε στερεή μορφή και απορροφώνται καλύτερα από το στομάχι. Αν το κάθε φρούτο έχει περίπου 60 θερμίδες, τότε το σύνολο των θερμίδων του χυμού θα είναι 180 θερμίδες γιατί για να φτιάξεις χυμό θα χρειαστείς τουλάχιστον 3 φρούτα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείς σε δίλημμα, ξέρεις τι να προτιμήσεις…