Η Τελετουργία της Βόλτας με Αερόστατο στην Καππαδοκία

Η Τελετουργία της Βόλτας με Αερόστατο στην Καππαδοκία

Για πολλούς είναι ένα όνειρο ζωής να ανέβουν σε ένα αερόστατο και ειδικότερα στην Καππαδοκία. Για μένα ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής και την έζησα από την από την πρώτη στιγμή στις 5:30 το πρωί μέχρι στις 8:30 που ολοκληρώνεται η τελετουργία.
Από νωρίς το πρωί όλη η Καππαδοκία ξυπνάει! Φορτηγάκια να ρυμουλκούνε τα καλάθια των αερόστατων και βανάκια με τουρίστες να πηγαινοέρχονται μέσα στο σκοτάδι. Τελικά τα βανάκια σταθμεύουν σε πλατώματα όπου τα καλάθια είναι ακόμα ακουμπισμένα στα πλάγια και μεγάλοι ανεμιστήρες να φουσκώνουν τα μπαλόνια. Ακόμα οι φωτιές δεν έχουν ανάψει. Εκεί θα δεις το πρωί όλες στις φυλές του κόσμου, κοπέλες να έχουν ντυθεί λες και πηγαίνουν σε γάμο με όμορφα φορέματα και μακιγιαρισμένες, έτοιμες να συλλάβουν την τέλεια λήψη για το Instagram.

H οργάνωση και ο συντονισμός είναι κρίσιμος γιατί προέχει πάντα η ασφάλεια. Τα πολύχρωμα μπαλόνια αρχίζουν σιγά σιγά να διαμορφώνονται και να ορθώνονται εντυπωσιακά με την πολυχρωμία τους. Εκεί ξεκινάει η στιγμή της επιβίβασης. Αρχίζουν να ανάβουν η φωτιές που θα δώσουν και την τελική ώθηση για να ανέβουμε. Αυτή η στιγμή είναι συγκλονιστική με το εκκωφαντικό θόρυβο από τις φωτιές και τις ζητωκραυγές του πλήθους που ανεβάζει κατακόρυφα την αδρεναλίνη.
Αυτοί που δουλεύουν στα αερόστατα, που είναι και αρκετοί, σε βοηθάνε να ‘σκαρφαλώσεις’ μέσα στο καλάθι. Συνήθως τα μεγάλα αερόστατα είναι 20 ατόμων αλλά υπάρχουν και μικρότερα των 6 και prive των 2.
Οι φωτογραφίες έχουν αρχίσει και παίρνουν φωτιά και ένα ένα αρχίζουν σιγά σιγά να ανεβαίνουν. Ήδη αρχίζει και ξημερώνει.
Το αερόστατο δεν έχει τιμόνι για να το πας όπου θες. Μόνο οι φωτιές βοηθάνε να ανέβει και να κατέβει και κατευθύνεται με κάτι σχοινιά που είναι δεμένα πάνω στο μπαλόνι. Υπάρχει και οδηγός/πιλότος που μας εξηγεί τι βρίσκεται από κάτω και μας κατευθύνει για τη συμπεριφορά μας και τις κινήσεις μας πάνω στο αερόστατο.
Παρότι ο άντρας μου έχει ένα φόβο με τα ύψη, εδώ δεν αισθάνθηκε κανένα άγχος. Είναι τόσο ήπιο το ανέβασμα που δεν σου δημιουργείται καμία αίσθηση φόβου.
Η γαλήνη και η ηρεμία που νιώθεις όσο ανεβαίνεις είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Από κάτω σου απλώνονται όλες οι πεδιάδες της Καππαδοκίας, η Love Valley, η Red Valley, το Ούστχισάρ, ο «Ακραίος Πύργος» και πολλοί γεωλογικοί σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αιώνες. Μια άλλη συγκλονιστική στιγμή είναι μόλις βγαίνει ο ήλιος πίσω από το βουνό Αργαίο, το υψηλότερο στην Μέση Ανατολή 3.916μ. Το βουνό αυτό είναι ηφαίστειο και σύμφωνα με τον Εκκλησιαστικό μύθο ο Άγιος Γεώργιος σκότωσε το δράκο του εκεί. Η ηφαιστιογενής περιοχή δημιούργησε όλα αυτά τα  γεωλογικά μορφώματα και και φαράγγια χαρίζοντας μας ένα μοναδικό καμβά.

Yoga Retreat Cappadokia Kapadokya

Είναι η στιγμή που τα μπαλόνια αρχίζουν και πορτοκαλίζουν από το χρώματα της ανατολής του ηλίου. Μια πραγματικά συγκινητική στιγμή, ίσως το αποκορύφωμα όλης αυτής της εμπειρίας.
Μετα από μια ώρα περίπου, με πολλά γέλια, φωνές, φωτογραφίες αρχίζουμε το κατέβασμα. Το πλήρωμα τους εδάφους μας περιμένει ώστε να γίνει ομαλή η προσεδάφιση. Και πάλι τιποτα το ανησυχητικό, αλλά μόνο κραυγές επευφημίες μόλις το καλάθι ακουμπήσει στο έδαφος.
Μόλις σιγά σιγά ξαπλώσει το μπαλόνι και αρχίζει να ξεφουσκώνει, αποβιβαζόμαστε όπου μας περιμένουν σαμπάνιες και μουσική. Είναι μια γιορτή! Στο τέλος παίρνεις και πιστοποιητικό πτήσης.
Είναι σημαντικό να παρατηρήσεις πως αισθάνονται και μοιάζουν οι άνθρωποι πριν μπουν και αμέσως μόλις κατέβουν το μπαλόνι.Πράγματι είναι μια εμπειρία ζωής που καλό είναι να τη ζήσετε με παρέα, ομάδα, φίλους ή και με το αγαπημένο σας πρόσωπο.
Η βόλτα με αερόστατο είναι το απόλυτο must στην Καππαδοκία. Αξίζει να το ζήσεις έστω μια φορά στην ζωή σου.
Ο μόνος λόγος να μην πραγματοποιηθεί πτήση είναι ο αέρας. Η ασφάλεια προέχει γι ‘αυτό εάν φυσάει δεν ανεβαίνει κανένα αερόστατο. Μην αφήσεις για την τελευταία σου μέρα το αερόστατο, Ξεκίνα από την πρώτη γιατί λόγω αέρα μπορεί να ακυρωθεί και να πάει την επομένη.

Φωτεινή Μπήτρου

TIPS

  • Υπάρχουν περίπου 20 εταιρίες με εκατοντάδες αερόστατα. Κάθε μέρα μπαίνουν 8.000-10.000 τουριστών στα καλάθια. Η τοπική οικονομία κινείται από αυτή την τουριστική δραστηριότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1εκ euro έσοδα την ημέρα.
  • Καλό είναι να κλείσεις αρκετά πριν για τη high season Απρίλιο – Οκτώβριο γιατί μπορεί και να μην βρεις θέση. Τελευταία χρόνια (πριν το Covid) χιλιάδες Κινέζων είχαν κατακλίσει στην Καππαδοκία και ειδικά μια βόλτα με αερόστατο. Αυτή ίσως είναι η καλύτερη περίοδος να πας που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα με πολλές ασιατικές χώρες. Μετα δεν θα βρίσκεις ούτε αερόστατο , ούτε ξενοδοχείο.
  • Το κόστος είναι περίπου στα 150 euro το άτομο. Αξίζει!
  • Οπλίσου με όλα τα φωτογραφικά εργαλεία που διαθέτεις και μην χάνεις στιγμή.

Μαζί με το Signature Travel οργανώνω το Πάσχα του 2022 δύο group στην Καππαδοκία για να απολαύσουμε πέραν από τα αερόστατα την ιστορία του τόπου, την φυσική ομορφιά, τις αγορές και φυσικά την χαλάρωση με yoga.

📌Yoga Retreat στην Συγκλονιστική Καππαδοκία (Μεγάλη Εβδομάδα │Πάσχα 15-20 Απριλίου 2022) ➡  https://www.purefitness.gr/event/yoga-retreat-cappadokia2/

📌Yoga Retreat στην Συγκλονιστική Καππαδοκία (Πάσχα 21-26 Απριλίου 2022) ➡  https://www.purefitness.gr/event/yoga-retreat-cappadokia/