Τι είναι Yoga Retreat! 5 λόγοι για να Συμμετέχεις

Τι είναι Yoga Retreat! 5 λόγοι για να Συμμετέχεις

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης αυτό το καλοκαίρι (2022) των 50 Yoga Retreat που οργανώνω στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τους 5 λόγους που κάποιος έρχεται σε ένα retreat.
Παρότι η ακριβής ερμηνεία του retreat είναι η πλήρης απομόνωση και «υποχώρηση» η συνήθης πρακτική είναι ο συνδυασμός με τουριστικά στοιχεία εξόρμησης και απόλαυσης. Ειδικότερα η Ελλάδα ενδείκνυται αυτό ο συνδυασμός με τις πλούσιες ομορφιές και τα μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει.

1.Εξερεύνηση ενός προορισμού

Σκέφτεται κάποιος, πάντα είχα στο bucket list μου αυτό το νησί, αυτό το βουνό αλλά γιατί να πάω μόνος μου. Καλύτερα να είμαι με μια παρέα να δω τα αξιοθέατα οργανωμένα με την ομάδα και να το συνδυάσω και με την καθημερινή μου πρακτική. Ο εναλλακτικός τουρισμός wellness με yoga, και λίγο πεζοπορία, παραλία ή και ακόμα επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Ο κόσμος, ειδικότερα τώρα μετρά την πανδημία θέλει να ξεφύγει αλλά χρειάζεται κάτι το διαφορετικό, ούτε το μαζικό, αλλά ούτε και να είναι τελείως απομονωμένος στις διακοπές του. Επίσης τα Yoga retreat έχουν σκοπό της σύνδεσης με την τοπική κουλτούρα, ήθη και έθιμα, το τοπικό φαγητό και κυρίως με τους ανθρώπους της περιοχής

Yoga Retreat Cappadokia

2.Κοινωνικοποίηση

Μόνος, με παρέα, με ζευγάρι, αλλά ακόμα και με την οικογένεια όλοι αναζητούμε να επικοινωνήσουμε και ειδικότερα σε στιγμές που είμαστε πιο χαλαροί όπως είναι οι διακοπές μας. Τα yoga retreat είναι μια ανοιχτή αγκαλιά σε όλους. Παρότι συμμετέχουν διαφορετικές ηλικίες, εθνικότητες αλλά και προσωπικότητες, η συμμετοχή στην ‘ένωση’ όπως σανσκριτικά ονομάζεται η γιόγκα  δημιουργεί ευκολότερες τις συνθήκες για σύνδεση και επικοινωνία. Χαίρομαι όταν βλέπω άτομα να γνωρίζονται και να κάνουν παρέα σε ένα retreat και μετά σε ακολουθούν σε επόμενα, μένοντας ακόμα και μαζί . Πολλές παρέες συνεχίζονται και εκτός retreat.

Yoga Retreat Costa Navarino

3.Εξερεύνηση του εαυτού μας

Μου αρέσει να ρωτάω κάθε φορά γιατί ήρθες στο retreat μου. Μπορεί να περνάς μια φάση στη ζωή σου και να μην είσαι καλά αυτή την περίοδο. Τι πιο καλό να ζήσεις μια συνολική εμπειρία ψυχής, σώματος και πνεύματος που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα θέματα σου. Δεν είναι η λύση ένα yoga retreat στα προβλήματα σου, όμως μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς λίγο διαφορετικά. Να σε καθοδηγήσει να αναπνέεις σωστά σε ένα όμορφο περιβάλλον, να ισιώσεις την πλάτη σου δίπλα στη θάλασσα, στο βουνό ή και ακόμα σε μια αίθουσα με ωραία θέα.

yoga retreat Greece

4.Μια στάση από την καθημερινότητα

Από την άλλη μπορεί να είσαι σε μια πολύ καλή φάση της ζωής σου αλλά να θέλεις να κάνεις μια παύση, Να ρίξεις τους ρυθμούς και να σκεφτείς και λίγο τον εαυτό σου. Η δουλειά σου πάει καλά, όλα καλά με την οικογένεια και την παρέα σου αλλά τρέχεις και δεν προλαβαίνεις. Σταμάτα! Πάρε το αμάξι ή το αεροπλάνο ή το καράβι και δες κάποιες άλλες εικόνες. Άλλοι θα στα έχουν ετοιμάσει όλα. Τι ώρα θα είναι το μάθημα, που θα πάμε βόλτα, που θα φάμε. Εσύ μόνο βαλέ τη καλή διάθεση και άφησε λίγο  πίσω το κινητό, το άγχος της καθημερινότητας και ότι σε κάνει να τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Yoga Retreat Euphoria Mystras

5.Ξεμπλοκάρισμα του σώματος

Το σώμα θυμάται. Σίγουρα σε ένα 3ημερο ή 6ημερο δεν θα γίνεις ούτε guru αλλά ούτε ένα yogiι που οι στάσεις σου θα επιβραβεύονται με χιλιάδες like στο Instagram. Όποιο και να είναι το σημείο εκκίνησης σου ή το επίπεδο σου, ο καλός δάσκαλος θα σε καταλάβει και θα προσαρμόσει το πρόγραμμα στις δικές σου ανάγκες και δυνατότητες. Πολλοί νομίζουν ότι σε ένα Yoga retreat χτυπιόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ και και ανταγωνιζόμαστε ποιος θα κάνει το καλύτερο ακροβατικό με φόντο τη θάλασσα . Όχι! Ένα retreat έχει το νόημα της ροής από την ημέρα που ξεκινάει μέχρι το τέλος. Στόχος είναι μόλις φύγεις το σώμα σου να νιώθει άνετα, να έχει ξεμπλοκάρει και να πάρεις μαζί σου μερικά tips που θα τα ακολουθήσεις στην καθημερινότητα σου ή με τον δάσκαλο σου εάν πηγαίνεις σε κάποιο studio.

Τα Yoga retreat έχουν βοηθήσει πολύ τα τελευταία χρονιά απλό κόσμο να γνωρίσει την yoga και να την εντάξουν στον καθημερινό τρόπο ζωής τους.
Εάν βγάλουμε κάποια στερεότυπα θα δούμε ότι ένα yoga retreat μπορεί να απευθυνθεί σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις ηλικίες , μόνος ή με παρέα αλλά κυρίως και όποια διάθεση έχεις εκείνη την περίοδο.
Για να επιλέξεις ένα yoga retreat καλό είναι να ακολουθήσεις τις παρακάτω προτάσεις:
  • Να πας με τον δάσκαλο σου που τον ξέρεις ή με κάποιον που έχεις ξαναπάει σε retreat και τα ‘χνώτα΄ σας ταιριάζουν. Εάν δεν έχεις ξαναπάει κάνε μια έρευνα, δες το βιογραφικό του, δες τι αλλά retreat έχει οργανώσει άλλα και επειδή η κοινότητα είναι μικρή κάποιος θα έχει να σου προτείνει ή να έχει ακούσει για κάποιον δάσκαλο.
  • Να διαβάζεις καλά το πρόγραμμα του retreat και να βλέπεις τι ακριβώς περιλαμβάνει και τι δεν περιλαμβάνει. Η καλή παρουσίαση ενός retreat συνήθως σημαίνει ότι και η οργάνωση θα είναι αντιστοίχου επιπέδου.
  • Nα βλέπεις τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν το retreat. Κυρίως όμως εάν έχουν κατάλληλο χώρο για την πρακτική. Εάν είναι εξωτερικός να έχει καλό πάτωμα και σκίαση και εάν είναι εσωτερικός να είναι άνετος, σωστή θερμοκρασία,  με καλό πάτωμα και θέα!
Καλά ταξίδια!
Φωτεινή Μπήτρου bio
Μπορείς να δεις ΕΔΩ τα retreat που οργανώνω για το 2022