Ο χειμώνας είναι για τα καλά εδώ, με τα όμορφα αλλά και τα… αναγκαία κακά του! Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ξένοιαστοι τις αναζωογονητικές πεζοπορίες μας, τις εξόδους για χαλαρό καφεδάκι τα βροχερά απογεύματα, τις βόλτες στις γιορτινές βιτρίνες, καλό είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενάντια στα κρυολογήματα που παραμονεύουν αυτήν την εποχή.
Αν και πολλοί στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να προστατευτούν, η αλήθεια είναι ότι μία ισορροπημένη διατροφή, στην οποία θα εντάξουμε και τις παρακάτω τροφές, είναι αρκετή ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ευεξία κατά τους χειμερινούς μήνες.
1.Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και άρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
2.Σκόρδο
Η αλλισίνη, το διάφανο υγρό με τη χαρακτηριστική έντονη οσμή που περιέχει εν αφθονία το σκόρδο, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνο δράση. Τρώγοντας ωμό το σκόρδο, προσλαμβάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα αλλισίνης.
3.Γλυκάνισος
Ένα από τα αγαπημένα μυρωδικά των ελλήνων, άρρητα συνδεδεμένο με την κουλτούρα μας, το οποίο χρησιμοποιείται για να αρωματίσουμε από το ψωμί μας μέχρι και παραδοσιακά ποτά, έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαμβάνουμε κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ως αφέψημα.
4.Γιαούρτι και κεφίρ
Φυσικές πηγές προβιοτικών, το γιαούρτι και το κεφίρ εξισορροπούν την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος και βοηθούν στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία των κρυολογημάτων και των ιώσεων.
5.Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή είναι μία από τις πιο απολαυστικές πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη των κρυολογημάτων, καθώς αφενός ενισχύει το δέρμα -την πρώτη «γραμμή άμυνας» του οργανισμού μας- ενώ αυξάνει και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Η κατανάλωση μανταρινιών, πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ, αλλά και ο χυμός του λεμονιού και του λάιμ στα φαγητά, προσφέρουν την απαραίτητη για τον οργανισμό ποσότητα βιταμίνης C.
6.Κόκκινη πιπεριά
Αν και το πορτοκάλι έχει το… όνομα, ο πραγματικός πρωταθλητής της βιταμίνης C είναι η κόκκινη πιπεριά. Η προσθήκη κόκκινης πιπεριάς στη διατροφή μας είναι μία συνήθεια που θα αποδώσει και γευστικά, αλλά και από πλευράς υγείας. Όσο για την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C, δε θα πρέπει να μας προβληματίζει, καθώς ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί όση ποσότητα χρειάζεται και την υπόλοιπη την αποβάλλει φυσικά.
7.Τσάι
Το τσάι, το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό, βοηθά στην πρόληψη από το κρυολόγημα χάρη στις κατεχίνες και τις πολυφαινόλες που περιέχει. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη αγγειοκαρδιολογικών νοσημάτων και αυξάνει το μεταβολισμό. Τέλος, μία ζεστή κούπα τσάι είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό.
8.Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι μία ρίζα με πολλές καλές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Απολαύστε ένα ρόφημα βράζοντας ένα κομμάτι τζίντζερ σε μία κούπα νερό. Το ρόφημα αυτό έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καταπραΰνει από τα συμπτώματα του πονόλαιμου και καθαρίζει τη βλεννογόνο μεμβράνη.
9.Ηλιόσποροι
Οι… ταπεινοί ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, του αντιοξειδωτικού που προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων μας. Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των πνευμόνων και τη μείωση παραγωγής φλεμάτων.
10.Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα, με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο, περιέχει μεγάλη ποσότητα από πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τις μολύνσεις, το στρες και την υπεριώδη ακτινοβολία. Παράλληλα, είναι μία καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος βοηθά τα κύτταρα να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν εξωτερικούς, παθογόνους παράγοντες.
Extra tip
Όσο και να προσέχουμε τη διατροφή μας, μία καθημερινότητα που διακρίνεται από στρες και άγχος είναι ικανή να καταστρέψει κάθε γραμμή άμυνας που χτίζουμε για το ανοσοποιητικό μας. Δύο συνήθειες που μπορούν να μειώσουν δραστικά το στρες είναι το μασάζ, το οποίο καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αλλά και η σωματική άσκηση.