Γιατί Κάνω Yoga?

Γιατί Κάνω Yoga?

Συναντώ συχνά ανθρώπους που μου λένε έχω κάνει και εγώ γιόγκα, χωρίς όμως να ξέρουν τι ακριβώς είναι γιόγκα.  Κάποιοι δοκίμασαν από περιέργεια επειδή έχει γίνει μόδα, κάποιοι επειδή άκουσαν κάποιο φίλο ή κάποιο γιατρό ότι μπορεί να τους βοηθήσει στο πρόβλημα τους,κάποιοι επειδή ο δάσκαλος ήταν κολλητός φίλος.
Είναι όλα αυτά αρκετά για να πει κανείς κάνω και γω γιόγκα;
Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται 20 χρόνια και δε θα τους ακούσεις ποτέ να το λένε. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που με εξιτάρουν και τους καταλαβαίνω αμέσως και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί τους.
Η γιόγκα δεν είναι μόδα, μπορεί όμως να γίνει  το μέσο που θα σε  βοηθήσει αλλά το πιο σημαντικό για εσένα θα είναι ότι θα σε οδηγήσει στο μονοπάτι της επίγνωσης
Η yoga είναι ένα από τα έξι DARSHANAS φιλοσοφικά συστήματα της Ινδίας. Υπάρχει η Νιάγια (Nyaya) που σημαίνει ΛΟΓΙΚΗ, η Βαισεσίκα (Vaisesika)που σημαίνει ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ ,η Σαμκύα   (Samkya) που θεωρείται η πρόγονος της Γιόγκα, η Γιόγκα (Yoga) που σημαίνει ΣΥΝΔΕΣΗ ,η Κάρμα Μιμάμσα (Karma Mimamsa) που είναι ένα είδος φιλοσοφικής θεολογίας και Βεντάντα(Vedanta) η ολοκλήρωση της γνώσης.
Veda = γνώση Anta = τέλος
Υπάρχουν πολλά είδη yoga και μπορεί να επιλέξει ο καθένας το είδος που ταιριάζει στη ψυχοσύνθεση του. Η Κάρμα Γιόγκα που είναι η πρακτική της Ανιδιοτελούς Προσφοράς και Αγάπης και είναι ιδανική για άτομα που έχουν επιλέξει στη ζωή τους το δρόμο της προσφοράς. Η Γκνάνα Γιόγκα είναι ο δρόμος της πνευματικής γνώσης, της αναζήτησης της αλήθειας και ασχολείται με τη μελέτη των ιερών κειμένων και ταιριάζει σε αναζητητές της αλήθειας. Η Μπάκτι Γιόγκα που είναι το θρησκευτικό ή λατρευτικό κομμάτι της yoga και ασχολείται με την αφοσίωση στο Θείο. Η Ράτζα Γιόγκα είναι ο Βασιλικός Δρόμος στον οποίο εμπεριέχεται και η Χάθα Γιόγκα που ακολουθούμε στη Δύση.
Σε ερώτηση της αγαπημένης μου μαθήτριας Βίκυ ,είσαι πραγματικό γιογκίνι; Η απάντηση που έρχεται να δώσω είναι ότι η yoga είναι ο δρόμος προς την αυτογνωσία και ίσως το δυσκολότερο επίτευγμα στη ζωή μου, να γνωρίσω  τον εαυτό μου..τις σκέψεις μου..τα συναισθήματα μου..το σώμα μου..
Αυτά τα ανακαλύπτω & τα δουλεύω κάθε μέρα..στο ίδιο μονοπάτι συναντιέμαι αρκετά συχνά με τους μαθητές μου αλλά και τους καθηγητές μου. Η μεγαλύτερη μου επιτυχία ειναι οι μαθητές μου να γυμνάζονται και μόνοι τους καθημερινά και όποτε  το εχουν ανάγκη να συναντιόμαστε στην πρακτική υπό την καθοδήγηση μου. Αν με ρωτήσουν αν κάνω γιόγκα.. τους απαντάω με χαμόγελο  μετά από τόσα χρόνια (2005) “Λένε ότι κάνω γιόγκα…”

Φωτεινή Μπήτρου