Κωδικοί Μετακίνησης Αξιών #Covid19

Κωδικοί Μετακίνησης Αξιών #Covid19

Η καθημερινότητα μας στη περίδο της καραντίνας λόγω φόβου διασποράς του κορονοϊού Covid19 δεν έχει συνδεθεί με τίποτα άλλο περισσότερο από έναν αριθμό, το 13033 στο κινητό μας με SMS και τους έξι κωδικούς μετακίνησης.
Το σίγουρο είναι ότι μετά την καραντίνα τίποτα δε θα ειναι το ίδιο
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τη διαμόρφωση συνηθειών.
Στον πρόλογο του βιβλίου, «Psycho-cybernetics» που εκδόθηκε το 1960, ο Δρ. Maxwell Maltz παρουσίασε τη θεωρία των 21 ημερών, δηλώνοντας ότι «μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 21 ημερών για το μέσο ασθενή προκειμένου να συνηθίσει το νέο του πρόσωπο. Όταν ένα χέρι ή πόδι ακρωτηριάζεται το «άκρο φάντασμα» διατηρείται για περίπου 21 ημέρες.»
Η βασική ιδέα του επιχειρήματος ερμηνεύεται υπό την έννοια ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να εκτελεστεί μια κακή συνήθεια και η ίδια διάρκεια για να ξεκινήσει μια θετική. Κατά τον Δρα Maltz, το 21 θεωρήθηκε ο μαγικός αριθμός για τη λήψη αποφάσεων. Ο Steven Aitchison, ένας ειδικός στην προσωπική ανάπτυξη, μεταξύ πολλών άλλων επιστημόνων και ψυχολόγων, συστήνει να μην ακολουθείτε μια νέα συνήθεια τυφλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να «λέτε συνειδητά στον εαυτό σας ότι θα την προσπαθήσετε για 21 ημέρες», προκειμένου να επιτύχετε.
Κάποιο άλλοι ερευνητές απέρριψαν αυτή την ιδέα γιατί πίστευαν ότι χρειάζεται περισσότερες μέρες, κάτι που από πειράματα έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ανάλογα με το είδος της συνήθειας ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρονο για να απαλλαγή της συνήθειας. Το σίγουρο είναι ότι οι κωδικοί μετακίνησης μας έβαλαν σε μια συνήθεια αξιών. Από  παιδί βλέποντας τα πράγματα από τη θετική πλευρά τους αυτό που μου ήρθε στο μυαλό και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας είναι οι αριθμοί που πατάμε καθημερινά στο κινητό μας για να μετακινηθούμε.
  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Επηρεασμένη από τις αξίες που θέτω αρκετά συχνά στη ζωή μου, λίγο απο NLP Coaching, τους μετέτρεψα σε αξίες σε αντιστοιχία με τους παραπάνω κωδικούς:
1. Υγεία
2. Επιβίωση
3. Οικονομία
4. Αγάπη & Ανθρωπιά
5. Οικογένεια
6. Σωματική & Πνευματική Άσκηση

 

*η κίνηση με κατοικίδιο ζώο που συμπεριλαμβάνεται στον κωδικό 6, στο δικό μου αξιακό διάγραμμα συμπεριλαμβάνεται στον κωδικό 4 (Αγάπη & Ανθρωπιά).
Αυτά που θα θέσεις ως αξίες της ζωής σου είναι αυτά που θα ορίσεις ως ιδιαίτερα σημαντικά, και που αν τα έχεις θα μπορούν να σε οδηγήσουν στην πληρότητα, τη γαλήνη, την ευτυχία..
Πόσες φορές έχουμε θυσιάσει τα θέλω μας, τις προσωπικές μας στιγμές για να προλάβουμε όσα χρειάζεται για τη δουλειά, τα θέλω των άλλων, τα πρέπει της.. καθημερινότητας;
Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Επομένως, η αριστεία δεν είναι πράξη, αλλα συνήθεια
Αριστοτέλης 
Συμπέρασμα μετά την καραντίνα θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία μας, την οικογένεια μας, την καθημερινή άσκηση, γεμάτοι φιλότιμο σε συνδιασμό με την αξία της  ελευθερίας, θα ζήσουμε μαγικές στιγμές.
Φωτεινή Μπήτρου
Με εκτίμηση γεμάτη αισιοδοξία πάντα