Τα ψάρια, βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, πάντα κατείχαν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι των Ελλήνων. Αυτό το μαρτυρούν και οι δεκάδες παροιμίες και γνωμικά που συναντάμε στη λαογραφία μας, αλλά και οι… παροτρύνσεις των γιαγιάδων μας: «φάε ψάρι, παιδί μου!».
Δυστυχώς, καθώς οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν με τα χρόνια και οι εισαγόμενες μόδες κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τους καταλόγους των εστιατορίων, η κατανάλωση ψαριού φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά στη χώρα μας.
Μήπως είναι καιρός να ξαναβάλουμε το ψάρι στο τραπέζι μας;
«ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ»
Έτσι συνήθιζαν να μας λένε οι γιαγιάδες μας για τα ψάρια. Όμως τα ψάρια δεν κάνουν καλό μόνο στα μάτιαμας. Περιέχουν πληθώρα πρωτεϊνών, βιταμίνες και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το ασβέστιο, ενώ το κρέας τους περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι μία υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε στα ψάρια είναι πραγματικό βάλσαμο για την καρδιά μας, καθώς μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αρρυθμιών και ασταθούς λειτουργίας, καθυστερούν την ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες, ρίχνουν τα επίπεδατριγλυκεριδίων και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
Είναι μίας πρώτης τάξεως τροφή για τον εγκέφαλό μας, καθώς βοηθά στη συγκέντρωση, αλλά και στην πρόληψη της νόσου Alzheimer.
Ακόμη, αποδεδειγμένα τα ψάρια αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου του στήθους στις γυναίκες και του προστάτη στους άντρες, αλλά και κάθε άλλης μορφής καρκίνου χάρη στην αντιφλεγμονώδη δραστηριότητά τους.
Τέλος, ενισχύουν το αναπνευστικό μας σύστημα, ενώ αποδεδειγμένα βοηθούν στη μείωση κρίσεων άσθματος στους πάσχοντες από τη νόσο.
ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ, ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ ΠΙΑΝΕΙ
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση Ω-3 λιπαρών οξέων φτάνει τα 500 γραμμάρια. Δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα είναι αρκετές για να εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με όλα τα καλά του ψαριού!
ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΑΡΔΕΛΙΤΣΑ…
Προτιμήστε τα ψάρια σας ψητά, αρτυμένα με ελαιόλαδο, ρίγανη και λεμόνι. Άλλη μία πολύ καλή επιλογή μαγειρέματος είναι τα βραστά ψάρια. Απολαύστε ψαρόσουπες με ποικιλία λαχανικών και έχετε ένα πλήρες, θρεπτικό και πολύ υγιεινό γεύμα!
Τέλος, οι τηγανόσουπες με φρέσκια ντομάτα ή λεμόνι και ελληνικά μυρωδικά είναι μία γρήγορη και νόστιμη λύση για όσους θέλουν να αποκομίσουν τα οφέλη του ψαριού χωρίς περιττά λιπαρά και θερμίδες!
ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΨΑΡΙΑ ΠΙΑΝΕΙΣ;
Εδώ στο Σαρωνικό η ποικιλία ψαριών είναι αρκετά μεγάλη! Συναντάμε παράκτια ψάρια, όπως μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λαβράκια, ροφούς, γλώσσες, δράκαινες και χριστόψαρα. Ακόμη, τα νερά μας επισκέπτονται μεταναστευτικά ψάρια, όπως σαρδέλες, γόπες, μπακαλιάροι, κολιοί, γαύρος, ξιφίας, σκουμπρί. Τέλος, εποχικά ψάρια ζουν εδώ, κατά κύριο λόγο αθερίνα, ζαργάνα, λιθρίνι, κατσούλα, μαρίδα, σαργός, τσιπούρα.
Στο Μάνιτα στο κύμα βρίσκετε καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια που μυρίζουν θάλασσα! Το μόνο που μένει είναι να επιλέξετε το είδος ψαριού αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος που προτιμάτε και να το απολαύσετε!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.