Τι είναι τα Yurts ?

Τι είναι τα Yurts ?

Τα Yurts ξεκίνησαν να τα κατασκευάζουν οι Μογγόλοι νομάδες τον 13ο και 14ο αιώνα στην προσπάθειά τους να έχουν μία μετακινόμενη κατοικία, την οποία θα μπορούνε να παίρνουνε μαζί τους καθώς ταξιδεύουν. Είναι μία κατασκευή από ξύλο και πανί (διάφορα είδη πανιών, από βαμβακερό το καλοκαίρι εως αδιάβροχη λινάτσα για τον χειμώνα) και λεγεται πως είναι αρκετά ανθεκτική σε κάθε είδος καιρού. Ειναι επίσης ένα κτίσμα το οποίο δεν αφήνει αποτύπωμα στην φύση καθώς μπορεί κανείς οποιαδήποτε στιγμή να το ξεστήσει και να το αποθηκεύσει. Ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένα, με μία τρύπα στο κέντρο, βοηθάει να πηγαίνει το καλοκαίρι ο ζεστός αέρας επάνω και να απομακρύνεται ανοίγοντας την τρύπα.

Μια απίθανη κατασκευή yurt υπάρχει στην Ελλάδα στο Abelonia retreat, μια κατασκευή που μοιάζει σαν παραμύθι για εμάς τους δασκάλους αλλά και για τους μαθητές. Η αίσθηση μοναδική όλες τις ώρες ,το πρωί με το φυσικό φως & το βράδυ με τον απίθανο φωτισμό κάνει τις εξορμήσεις μας μαγευτικές που θα αφήσουν ανεξίτηλες μνήμες.Η εμπειρία μοναδική όπως και η ηχώ στο κέντρο της αίθουσας λόγω του  ότι,οταν μιλάς είναι σαν να μιλάς από μικρόφωνο. To συγκεκριμένο Yurt, χωρητικότητας περίπου 30 μαθητών-yogis, είναι μια πανάκριβη κατασκευή που ήρθε κατευθείαν απο την Αμερική, με δυσκολίες στη μεταφορά του γιατί πολλά μέρη ήταν μονοκόμματα.

Tα yurt μπορούν λειτουργήσουν καλά για την πρακτική της γιόγκα. Η φυσική ομορφιά και η απλότητα της κατασκευής δημιουργούν την ηρεμία και την εστίαση που απαιτούνται για τις γιόγκικες αναζητήσεις.

Η Φωτεινή Μπήτρου (Yoga Instructor – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ Αθηνών) οργανώνει στις 2-4 Φεβρουαρίου 2018 μια αξέχαστη 3μερή απόδραση στο Abelonias retreat για να εξερευνήσει, μαζί με την ομάδα της, τη δυναμική του χώρου, την φιλοξενία των πέτρινων δωματίων και τα πιάτα στο πρωϊνό και στο δείπνο από τοπικά προϊόντα.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ…